Flevoboeren onderzoeken machinepark in stikstofdiscussie

Boeren in Flevoland gaan de provincie adviseren over het versneld vernieuwen van hun machinepark om de stikstofuitstoot te reduceren. Melkveehouder Maarten Burgmans uit Dronten laat weten dat de agrarische ondernemers met een voorstel komen.

Flevoboeren+onderzoeken+machinepark+in+stikstofdiscussie
© Studio Kastermans

'Er komt geld vrij voor innovatie. Flevoland heeft naast melkveehouders veel akkerbouwers. Wij kijken of de aanschaf van machines en trekkers met energiezuinige motoren haalbaar is en een bijdrage kan leveren in de problematiek', verklaart Burgmans, die behalve melkveehouder ook bestuurslid is van LTO Noord-afdeling Oostelijk Flevoland.

De agrarische ondernemers hadden vrijdag een gesprek met landbouwgedeputeerde Harold Hofstra (ChristenUnie) op een melkveebedrijf in Biddinghuizen. Ze drongen er bij de gedeputeerde op aan om de stikstofproblematiek in de provincie gezamenlijk op te pakken.


Peloton

Volgens de boeren wordt bij de plannen om stikstof te reduceren te eenzijdig naar de landbouw gekeken. Zo zijn ze tegen het aanwijzen van bufferzones om natuurgebieden te beschermen. 'Dat kwam rauw op ons dak. De provincie heeft dat er snel ingefietst', zegt Burgmans. 'Het gevoel dat we het samen doen, ontbreekt. Dan vloeit de energie bij ons weg, nog voordat we zijn begonnen. En dan moeten we het peloton nog meekrijgen.'


Of het gesprek daadwerkelijk wat heeft opgeleverd, moet in de komende gebiedstafels blijken, stelt de LTO Noord-bestuurder. 'Het blijven lastige discussies. We hebben onze zorgen kunnen uiten. We hopen dat de sfeer tijdens de gesprekken opener wordt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer