FAC: 'Biodiversiteit houdt niet op bij alleen boeren'

'Je doet met akkerranden wat moois voor jezelf en een ander. Binnen het Flevolands Agrarisch Collectief (FAC) kun je door te sparren met collega's meer voordelen uit biodiversiteitsmaatregelen halen.' Dit zei akkerbouwer Harry Schreuder in Swifterbant op 18 augustus tijdens de inloopdemo Flevoland Bloeit op zijn bedrijf.

FAC%3A+%27Biodiversiteit+houdt+niet+op+bij+alleen+boeren%27
© Job Hiddink

Tijdens deze dag konden boeren en burgers kennismaken met alle facetten van akkerranden, bufferstroken en aangepast slootkantenbeheer. Flevoland Bloeit is georganiseerd door het FAC en LTO Noord Flevoland in het kader van het Actieplan Biodiversiteit.

Doel van de organisatie van deze dag was vooral Flevolandse boeren en tuinders stimuleren om biodiversiteit in agrarische gebieden te verbeteren. 'Maar biodiversiteit houdt niet op bij alleen agrariërs. Burgers, terreinbeheerders en andere organisaties moeten ook hun steentje bijdragen', zegt FAC-voorzitter Coby Dekker.


Inpasbaar maken

'Er is veel mogelijk, als je het maar inpasbaar maakt. De systeemverandering van strokenteelt op de kavel is voor weinigen weggelegd. Maar een kale strook benutten door een een- of meerjarige akkerrand in te zaaien kan prima, ook richting het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)', vervolgt Dekker.

Burgers, terreinbeheerders en andere organisaties moeten ook hun steentje bijdragen

Coby Dekker, voorzitter Flevoland Agrarisch Collectief

Melkveehouder en akkerbouwer Jos de Jong uit Swifterbant experimenteert al enkele jaren met akkerranden op zijn bedrijf. 'Op de kopakker groeit toch al niet veel bijzonders. Bloeiende stroken zijn toeristisch aantrekkelijk en zijn een verfraaiing van het landschap', legt de Jong uit. 'Ook stimuleer je de biodiversiteit en je wordt er financieel voor gecompenseerd. Een minpunt is de veronkruiding. We moeten op zoek naar een gewas waarbij de onkruiddruk beperkt blijft.'


Bufferstroken

Het inrichten van bufferstroken kreeg ook aandacht op de demodag. 'Als telers toch naar bredere teeltvrije zones gaan, kunnen ze net zo goed ook kiezen voor het inzaaien van bufferstroken', stelt adviseur Joanneke Spruijt van waterschap Zuiderzeeland. 'Bufferstroken worden vergoed, je hebt minder drift en afspoeling en het bevordert de biodiversiteit.'

Ook was er een stand aanwezig met informatie over aangepast slootkantenbeheer. Bij deze methode worden sloten gefaseerd gemaaid voor een betere biodiversiteit. Hierdoor is er altijd begroeiing aanwezig, waardoor insecten kunnen overleven en overwinteren.


Natuurlijke vijanden

Biologisch akkerbouwer Robert Timmerman uit Biddinghuizen doet er sinds een jaar ervaring mee op. 'Ik doe het vooral voor de wilde bijen en nuttige insecten', zegt Timmerman.

'Je wilt graag dat die insecten bijvoorbeeld luizen eten. Op die manier heb je natuurlijke vijanden dicht bij het perceel. Ook kun je het maaisel wat vrijkomt van de slootkanten nadat het gecomposteerd is weer uitrijden over het land.'


FAC als inspiratiebron

Het Flevolands Agrarisch Collectief (FAC) is verantwoordelijk voor de uitvoering van het agrarisch natuurbeheer in Flevoland. 'Bij het FAC kun je ideeën opdoen voor je eigen bedrijf, zoveel mogelijk samen met directe collega's', zegt akkerbouwer en FAC-lid Harry Schreuder uit Swifterbant. De geldstromen en begeleiding worden geregeld door het FAC. Schreuder: 'Je moet het niet alleen doen voor de vergoeding, maar ook omdat je het leuk vindt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer