Nieuwe start voor zeven melkveehouders Schiermonnikoog

Demissionair landbouwminister Carola Schouten heeft zaterdag op Schiermonnikoog samen met de zeven eilander melkveehouders de overeenkomst 'Biodivers boeren op Schiermonnikoog' ondertekend en de eerste Van Schier-streekkaas aangesneden.

Nieuwe+start+voor+zeven+melkveehouders+Schiermonnikoog
© Ilja Zonneveld

In de overeenkomst is vastgelegd welke stikstofreducerende maatregelen de zeven deelnemende boeren nemen naast de inzet van Rijk en provincie. Niet alleen Schouten en de zeven eilander boeren tekenden, ook gedeputeerden Klaas Fokkinga (FNP) en Douwe Hoogland (PvdA) en agrarische natuurvereniging Waddenvogels onderschreven de overeenkomst.

De boeren op Schiermonnikoog brengen hun gezamenlijke veestapel terug van 606 naar 375 koeien. Dat moet de stikstofneerslag op de omringende natuur verminderen. De agrarische bedrijven op het eiland worden niet alleen extensiever, maar willen voortaan opereren met meer oog voor biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid en weidevogelbeheer.


Melkgeld

Om met minder melkgeld toch genoeg inkomen te genereren, zijn de boeren op Schiermonnikoog hun eigen zuivelcoöperatie begonnen. De eerste eigen Van Schier-merkkaas werd zaterdag ten doop gehouden. De kaas wordt nu nog op het vasteland gemaakt, maar het is de bedoeling dat op het eiland ook een kaasmakerij komt.


De aanloopkosten voor het project worden gedekt uit diverse subsidies. Zo is als pilot van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid de komende twee jaar 8 ton vrijgemaakt en is er een bijdrage uit de Regiodeal natuurinclusieve landbouw Noord-Nederland.


Uitplaatsing

Omdat door de maatregelen van de zeven boeren uitplaatsing van één bedrijf naar elders niet meer nodig is, is hierdoor ook 1,2 miljoen euro beschikbaar. In totaal is met het hele project de komende vijf jaar ruim 2 miljoen euro gemoeid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer