Innovatiepark De Vlier krijgt benodigde experimenteerruimte

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant passen de hardheidsclausule toe voor een varkensbedrijf in Deurne dat deel uitmaakt van Innovatiepark De Vlier. Het bedrijf heeft een innovatief stalsysteem waarmee de ammoniakemissie op bedrijfslocatieniveau naar verwachting met 87 procent wordt gereduceerd.

Innovatiepark+De+Vlier+krijgt+benodigde+experimenteerruimte
© Twan Wiermans

Het varkensbedrijf in Deurne past voor het reduceren van de emissie een techniek toe om urine en mest snel te scheiden. Daarbij wordt een ammoniak- en geurvrije vloeistof gebruikt. Gedeputeerde Staten willen experimenteerruimte bieden om de beschikbaarheid van brongerichte, emissiearme systemen voor de varkenshouderij te vergroten.

Innovatiepark De Vlier is een samenwerking tussen vijf varkensbedrijven van Iwan Gijsbers, Twan Koppens, Angelo en Marco Swinkels, Ron Koppens en Mario van den Berg. De bedrijven, die samen 2.500 zeugen en 7.500 vleesvarkens hebben, liggen op betrekkelijk korte afstand van elkaar in Deurne. Samen willen ze werken aan een toekomstbestendige varkenshouderij die goed in het gebied en binnen de maatschappij past.

Innovatiepark De Vlier heeft zes ambities: nul emissie naar de omgeving, energieneutraal produceren, de mineralenkringloop sluiten, een gezonde bodem bevorderen, de CO2-voetafdruk minimaliseren en een maximale transparantie realiseren. 'Ons systeem van totaalaanpak past niet in de bestaande lijstjes van de Technische adviescommissie Regeling ammoniak en veehouderij en ook niet in regeling voor proefstalstatus', zegt Gijsbers. 'Vandaar dat we Gedeputeerde Staten hebben gevraagd te mogen afwijken van de bestaande regels.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer