Indiase glastuinbouw groeit hard

Het plafond van de Indiase glastuinbouw is nog niet bereikt. De overheid wil het inkomen van boeren in 2022 verdubbelen, wat mogelijk is door de productiviteit te verhogen. Volgens directeur Uday Bhat van Koppert India moeten daarvoor wel enkele uitdagingen worden overwonnen, vooral op het gebied van logistiek en energie. Ook is er grote behoefte aan midtechtechnologie.

Indiase+glastuinbouw+groeit+hard
© Koppert

'Koppert is sinds 2012 actief in India', zegt Bhat. 'Het bedrijf is hier gekomen omdat tuinders die Spaanse peper produceerden en exporteerden naar Verenigd Koninkrijk, de tripsaantasting niet langer met chemicaliën onder controle konden houden. Kopperts natuurlijke vijanden bieden daar een oplossing voor.' Vanwege het huidige Indiase overheidsbeleid mogen die sinds 2019 niet meer worden ingezet. 'Om dat te veranderen, zijn we voortdurend in gesprek met de overheid.'

Volgens Bhat wordt India een steeds interessantere markt voor Koppert en andere Nederlandse toeleveranciers. De tuinbouw zit in de lift. 'Van oudsher lag de focus op akkerbouwteelten. Dit is voorbijgestreefd door de tuinbouwproductie. Hieronder vallen open teelten, zoals bananen, mango's, druiven, citrusvruchten, appels, papaja's, enzovoort. Een grote diversiteit aan gewassen, mede door gevarieerde klimaatzones van India.'


Glastuinbouw groeit

Ook de Indiase glastuinbouw groeit, vooral de groenteteelt. De sector beslaat zo'n 4.000 hectare en is geconcentreerd in het zuiden en westen van het land. Kassen zijn meestal niet groot; de meeste slechts 0,4 hectare. India produceert nu ongeveer 326 miljoen ton tuinbouwproducten. 'De vraag naar lokale gewassen neemt enorm toe', constateert de directeur van Koppert India. De bevolking groeit, het inkomen neemt toe en vooral de middenklasse breidt uit. Glastuinbouw biedt ondernemers meer mogelijkheden om een hogere productie te realiseren. Daarom stappen steeds meer traditionele boeren over op tuinbouw.'

De Indiase overheid wil de tuinbouwproductie in 2022 verdubbelen. Daarom wordt de bouw van nieuwe kassen zwaar gesubsidieerd. Ook heeft de regering in 2013 een regeling ingevoerd waarin is vastgelegd dat voor de gehele bevolking veilig voedsel beschikbaar moet zijn. De overheid geeft daarom producenten een minimumprijs bij het verbouwen van voedselveilige producten.


Uitdagingen

Volgens Bath zijn er nog genoeg uitdagingen in het land. 'Het is moeilijk om verse producten op tijd op de plek te krijgen, omdat kassen verspreid over het land liggen en het wegverkeer extreem druk is. Ook zijn luchthavens vaak honderden kilometers verderop.' Door gebrek aan koelruimte gaat soms wel 30 procent van de oogst verloren.

'Er moet iets gebeuren op dat gebied. Gelukkig is de overheid bereid om boeren financieel te ondersteunen', zegt de directeur van Koppert India. Tot slot meldt hij dat ook midtechnologie nodig is om kassen in hete gebieden te koelen. 'Hightech is geen oplossing, want dat is te duur.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer