India stelt omstreden landbouwhervormingen uit

Het hooggerechtshof in India heeft de invoering van een grote landbouwhervorming tegengehouden. Boeren in het land protesteren al weken tegen de plannen.

India+stelt+omstreden+landbouwhervormingen+uit
© ANP Persbureau

Het gerechtshof stelt voor een commissie in te stellen die de klachten van de boeren in kaart gaat brengen, meldt de NOS. Daarmee is invoering van de nieuwe landbouwwet voor onbepaalde tijd uitgesteld. Gesprekken tussen boeren en de overheid hebben niets opgeleverd. Aanstaande vrijdag volgt een nieuwe ronde gesprekken.

De Indiase overheid wil met de hervormingen de landbouwsector moderniseren. Dit moet de verspilling tegengaan en de distributie van voedsel in het land verbeteren.

In de omgeving van hoofdstad New Delhi protesteren boeren al ruim een maand tegen de voorstellen die zij zien als een bedreiging voor hun bestaan. Het Indiase parlement nam de voorstellen eind 2020 al aan. Daarop blokkeerden de boeren belangrijke wegen en legden daarmee het verkeer in de miljoenenstad plat.


Lokale markten

Belangrijkste bezwaar van de boeren is dat de hervormingen alleen gunstig uitpakken voor grote marktpartijen. Tot nu toe stelde de overheid grofweg de prijzen van rijst en groenten vast en vond de verkoop plaats op een van de zevenduizend door de overheid gecontroleerde lokale markten. De regering van president Modi wil dat boeren voortaan zelf afspraken gaan maken met grote afnemers.

In India wonen ruim 1,3 miljard mensen. De helft daarvan verdient het inkomen in de agrarische sector.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer