Goed cichoreiras Maestoso krijgt concurrentie

Het cichoreiras Maestoso geeft de hoogste financiële opbrengst. Volgens de meest recente rassenlijst is de financiële opbrengst 102. Ook het ras Larigot heeft een hoge opbrengstpotentie (100). Maar deze cichoreirassen krijgen concurrentie, verwacht Sensus.

Goed+cichoreiras+Maestoso+krijgt+concurrentie
© Haijo Dodde

De cichoreiverwerker biedt drie rassen aan die nog niet op de meest recente rassenlijst staan. Dit zijn de rassen Ormandy, Oratorio en Heliotrope. De verwachting is dat deze rassen komend jaar tot de rassenlijst toetreden met een gelijkwaardige of hogere financiële opbrengst dan Maestoso.

Sensus biedt twee rassen aan die aangemerkt zijn als sulfonylureatolerant, namelijk Benulite en Rhodonite. Met deze rassen zijn de mogelijkheden op het gebied van chemische onkruidbestrijding groter, omdat ze toleranter zijn voor de herbiciden Titus en Safari. De financiële opbrengst van beide rassen ligt lager: 95 bij Benulite en 94 bij Rhodonite.


Combiras

Telers die de cichorei laat gaan leveren (vanaf 1 december), krijgen het advies om voor een combiras te kiezen: Larigot, Ormandy en Benulite. Combirassen combineren een hoge inulineopbrengst met een hoge inulinekwaliteit. Bij deze rassen treedt minder afbraak van lange inulineketens op, wanneer de temperaturen richting het eind van de campagne lager worden.

Van de rassen Oratorio en Heliotrope is bekend dat de inulinekwaliteit bij koude weersomstandigheden juist snel achteruit kan gaan. Vandaar dat deze twee rassen vooral geschikt zijn voor vroege levering.


Priming

Het zaad van de Franse kweker Florimond Desprez wordt vanaf komend jaar geprimed. Dit betreft de rassen Rhodonite, Benulite en Heliotrope. Met priming wordt het activeren van het kiemingsproces van het zaad bedoeld.

Priming vindt voorafgaand aan het zaaien in de fabriek plaats. Het zaad wordt in de gelegenheid gebracht om tot een bepaald niveau vocht op te nemen, zodat de kieming op gang komt. Dit proces wordt tijdig stopgezet door het zaad zorgvuldig terug te drogen. Nadat het proces is afgerond, wordt het zaad gepilleerd en verpakt.


Sneller kiemen

Het voornaamste effect van priming is dat het zaad in het veld sneller en uniformer kiemt. Bij lage temperaturen komt het zaad makkelijker tot kiemen. Ook heeft het zaad minder lang vocht nodig om te kiemen. Als het zaad voldoende temperatuur en vocht krijgt, is het effect van priming in het veld minder duidelijk.

Ongeacht of telers gebruikmaken van geprimed zaad, blijven de bestaande zaaiadviezen gelijk. Het blijft belangrijk om ondiep te zaaien in vaste, bij voorkeur vochtige, grond. Vroeger zaaien wordt beslist afgeraden, doordat dit een het risico op schieters aanzienlijk verhoogt, meldt Sensus.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer