Telers moeten cichoreiloof zo lang mogelijk gezond houden

Door de vele neerslag heeft het cichoreiloof afgelopen weken een groeispurt gemaakt. Voor telers is het belangrijk om het loof gezond te houden. Meeldauw veroorzaakt de meeste schade.

Telers+moeten+cichoreiloof+zo+lang+mogelijk+gezond+houden
© IRS

Voor de uiteindelijke wortelopbrengst is het belangrijk dat dit loof zo lang mogelijk gezond blijft, zodat het gewas ook in de maanden september en oktober nog optimaal kan groeien. Cichoreiloof kan worden aangetast door bladschimmels zoals meeldauw, alternaria, roest en stemphylium of door bacteriën zoals bladvuur.

Vooral meeldauw kan voor aanzienlijke opbrengstschade zorgen, meldt cichoreiverwerker Sensus. Of meeldauw ontstaat, is afhankelijk van de weersomstandigheden. De schimmel gedijt het best bij warm weer overdag en dauwnatte nachten. Onder die omstandigheden kan meeldauw zich snel ontwikkelen. In alle teeltgebieden kan deze schimmel voorkomen.


Bladvuur

Bladschimmels zoals alternaria, roest en stemphylium ontwikkelen zich vooral bij lange bladnatperioden. Vanwege de weersomstandigheden zijn deze schimmels nu te verwachten. Ook valt het door de nattigheid te verwachten dat binnenkort bladvuur zichtbaar is in het gewas. Bestrijding van deze bacterieziekte is niet mogelijk met een bespuiting.


Uit proefvelden is gebleken dat de fungiciden Flint, Amistar Top en Signum effectief zijn tegen bladschimmels. Het perceel vanaf gewassluiting regelmatig controleren en een bespuiting uitvoeren zodra de eerste aantasting wordt waargenomen, geeft het beste resultaat zonder onnodig middelengebruik. Na drie à vier weken kan een tweede bespuiting worden uitgevoerd. Het beste is om de genoemde fungiciden af te wisselen.


Proefveld IRS

In 2020 heeft het IRS een proefveld aangelegd met diverse biologische fungiciden, bladmeststoffen en plantversterkers. In dit proefveld was eind juli een behoorlijke aantasting van meeldauw te zien. Uiteindelijk bleken de objecten waarin twee bespuitingen werden uitgevoerd met bovengenoemde fungiciden gemiddeld 5 ton wortels per hectare meer op te brengen ten opzichte van onbehandeld.

Het toevoegen van bladmeststoffen op basis van kalium, magnesium en borium bleek geen effect te hebben op de opbrengst. Ook de verschillende biologische fungiciden en plantversterkers zorgden niet voor een meeropbrengst. De oogst van deze proef vond begin november plaats.

Bij oogst in de maand september is toepassing van een fungicide alleen rendabel als er kort na sluiting van het gewas al bladschimmels worden waargenomen. Hoe later de oogst gepland staat, des te zinvoller het is om één of twee bespuitingen uit te voeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer