Dit jaar meer en al vroeg schieters in cichorei

Schieters op percelen cichorei komen sinds een aantal weken vooral voor bij rassen met een lagere schietertolerantie op vroeg gezaaide percelen. Kennis- en onderzoekscentrum IRS adviseert telers de schieters te verwijderen.

Dit+jaar+meer+en+al+vroeg+schieters+in+cichorei
© IRS

Dit jaar zijn schieters al vroeg ontstaan. Hierdoor is de kans reëel dat er rijp zaad zal worden gevormd als telers de schieters niet tijdig verwijderen. Vooral bij sulfonyl-ureatolerante rassen kan dit in een volgteelt voor opslagplanten lastig zijn te bestrijden.

Daarnaast zorgen schieters ervoor dat het ontbladeren tijdens de oogst minder gemakkelijk gaat. Het is belangrijk om te voorkomen dat wortels met stengelresten aan de hoop belanden. Bij het verwerkingsproces in de fabriek geven deze verhoute stengels problemen bij het versnijden van de wortels.

Verder bevatten de wortels van een schieterplant aanzienlijk minder inuline. Als een dergelijke wortel onverhoopt in het monster terechtkomt, kan dit vrachten met een teleurstellend inulinegetal opleveren. Redenen genoeg om ervoor te zorgen dat schieters in zijn geheel niet aan de hoop belanden.


Stengel knakken

Als het aantal schieters meevalt, is het het meest voor de hand liggend om deze handmatig te verwijderen. Uittrekken, de stengel knakken en de plant te drogen leggen bovenop het gewas is het meest effectief. Als de schieter al rijp zaad bevat, is het aan te raden deze voorzichtig af te voeren in een dichte zak.

Mocht het aantal schieters dusdanig veel zijn dat handmatig verwijderen niet te doen is, dan kan een onkruidtrekker een oplossing bieden. Deze zorgt er ook voor dat onkruiden die boven het gewas uit steken worden verwijderd. Het advies van IRS: zorg ervoor dat deze bewerking plaatsvindt als de grond licht vochtig is, zodat de plant er in zijn geheel uit wordt getrokken, in plaats van dat de stengels boven de grond afbreken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer