Sensus wil groei realiseren met contracten cichorei 2022

Sensus is deze week gestart met de contractering van cichorei voor volgend jaar. De cichoreiverwerker verwacht verdere groei van de afzet waarvoor in 2022 meer cichorei nodig is.

Sensus+wil+groei+realiseren+met+contracten+cichorei+2022
© Johan Wissink

Sensus kan hiermee het resultaat verbeteren. Dan kan eerder dan voorzien worden teruggegaan naar een hoger prijsniveau voor de cichorei. De grondstofzekerheid en loyale telers zijn cruciaal om de groeidoelstelling te realiseren.

Sensus betaalt daarom bovenop de bestaande driejarige afspraak een aanvullende toeslag op het cichoreicontract 2022 van 10 euro per ton. Voor contractaanvragen die na 1 november 2021 binnenkomen is deze toeslag 8 euro per ton. De contractvoorwaarden zijn voor meerdere jaren afgesproken (2020-2022) en blijven ongewijzigd.


Bonalan inzetten

Telers mogen volgend jaar in de teelt van inulinecichorei de bodemherbicide Bonalan inzetten. Bonalan zit in een traject voor Europese hertoelating, maar dit heeft vertraging opgelopen. Bonalan kan een relevante basis zijn voor een onkruidbeheersingsstrategie met minder chemie na opkomst.

Sensus onderstreept de goede mogelijkheden die er in cichorei zijn voor mechanische onkruidbeheersing. Het afgelopen jaar heeft Sensus, mede in Cosun Groeikracht-verband, aankoop en inzet van wiedeggen, precisieschoffelapparatuur en de onkruidtrekker van Klünder ondersteund. Dit programma zal Sensus voortzetten.


Nieuwe cichoreirassen

Voor 2022 zijn er, naast het in 2021 nieuw geïntroduceerde ras Ormandy, twee nieuwe cichoreirassen beschikbaar: Oratorio en Heliotrope. Ook nieuw in 2022 is dat alle zaden van zaaizaadleverancier Florimond Desprez geprimed zullen zijn.

De in 2021 geïntroduceerde Sensus Overzaai Support-regeling gaat in 2022 verder. Deze regeling voorziet in het vergoeden van 50 procent van de zaadkosten voor herzaai (onder voorwaarden), als er bij de opkomst van cichorei iets misgaat. Sensus denkt dat het een goede keuze is om cichorei volgend jaar in het bouwplan op te nemen, met aandacht voor de teelt en de nieuwe mogelijkheden om de teeltopbrengst te verbeteren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer