Big Dutchman en Bröring bouwen proefstal in Duitse Dinklage

Stalinrichter Big Dutchman en voerfabrikant Bröring bouwen in het Duitse Dinklage een nieuwe onderzoeksstal. De projectpartners investeren 2,3 miljoen euro in stal 'Havito' waar houderij- en voeronderzoek zal plaatsvinden. De ingebruikname is gepland voor de tweede helft van 2022.

Big+Dutchman+en+Br%C3%B6ring+bouwen+proefstal+in+Duitse+Dinklage
© Twan Wiermans

Big Dutchman en Bröring geven aan dat in de Havito-stal gewerkt gaat worden met een gesloten systeem volgens het birth-to-finish-principe. Daarbij blijven de biggen die in de Havito-stal worden geboren bij hun broer of zus tot ze slachtrijp zijn. Ze worden niet verplaatst of gemengd met andere biggen. Bröring en Big Dutchmann rekenen op voordelen op het gebied van hygiëne en antistress in de vorm van diergezondheid en productie.

In de Havito-stal komt het welzijn van de dieren centraal te staan. Het drievoudig gebruik van het hok moet niet alleen de zeug voldoende ruimte en beweging bieden, maar ook de biggen en vleesvarkens. De dieren krijgen tot 40 procent meer ruimte. Het stalsysteem voorziet ook strooiselgebieden, zodat de varkens hun natuurlijke wroetinstinct kunnen nastreven.

Het gebruik van een nieuwe mestafvoer met feces-urinescheiding moet onder meer zorgen voor een lagere ammoniakemissie in de afvoerlucht en een betere stallucht. In de Havito-stal worden verder nieuwe voerconcepten getest om de fosfor- en stikstofuitscheiding door varkens te verminderen en het milieu te ontlasten. Een bezoekersruimte moet ook geïnteresseerde groepen en boeren inzicht geven in de huisvestingssystemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer