Helft Duitse boeren heeft nevenactiviteiten voor extra inkomen

De helft van alle landbouwbedrijven in Duitsland heeft naast de primaire landbouwproductie aanvullende sectorgerelateerde activiteiten voor extra inkomsten. Het gaat vooral om de inzet van zonnepanelen.

Helft+Duitse+boeren+heeft+nevenactiviteiten+voor+extra+inkomen
© Jan Anninga

Dit blijkt uit cijfers uit 2020 van het Duitse statistische bureau Destatis. Van de 130.800 landbouwbedrijven met extra inkomstenbronnen gaf 47 procent van de bedrijven aan dat het opwekken van duurzame energie een pijler van hun bedrijf is.

Op de tweede plaats staat bosbouw met 29 procent. Op de derde plaats met 25 procent staat de aanname van werk voor andere boerderijen. Bij de verwerking en direct marketing van landbouwproducten gaat het om 18 procent. Pension- en rijpaarden volgen met 13 procent. Een boerderij kan meerdere aanvullende inkomstenbronnen hebben.

In de landbouwtelling van 2020 is aan de eigenaren van de 109.700 individuele landbouwbedrijven, die op het moment van het onderzoek 55 jaar of ouder waren, gevraagd of er sprake is van een mogelijke bedrijfsopvolging. De bedrijfsopvolging is voor ongeveer 40.200 landbouwbedrijven en daarmee voor 37 procent van de individuele onderzochte bedrijven geregeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer