CDU verliest fors, maar geen linkse coalitie in Duitsland

In Duitsland heeft de christendemocratische CDU/CSU haar positie als grootste partij verloren. Maar ondanks een fors teruggang van rechts is er voor de door boeren gevreesde coalitie van drie linkse partijen geen meerderheid in de nieuwe Bondsdag.

CDU+verliest+fors%2C+maar+geen+linkse+coalitie+in+Duitsland
© Twan Wiermans

De parlementsverkiezingen in Duitsland zijn in een overwinning geëindigd voor de sociaaldemocratische SPD onder leiding van kanselierskandidaat Olaf Scholz. Zijn partij haalt volgens de voorlopige uitslag bijna 26 procent van de stemmen. De zusterpartijen CDU/CSU komen samen op goed 24 procent, hun slechtste resultaat in de geschiedenis van de Bondsrepubliek.

Zondagavond werd duidelijk dat zowel de SPD als CDU/CSU nu gaan proberen een regering te vormen. Daarvoor hebben ze zowel de Groenen (bijna 15 procent) als de liberale FDP (11,5 procent) nodig. Voor de agrarische sector zal het resultaat in beide gevallen zijn dat de Groenen meer invloed krijgen op het landbouwbeleid, maar dat de ondernemersvriendelijke FDP al te grote veranderingen zal verhinderen.


Geen linkse meerderheid

De door boeren gevreesde coalitie van SPD, Groenen en de Linke is door de verkiezingsuitslag uit het zicht verdwenen. De Linke scoorden erg slecht, het is zelfs nog niet helemaal zeker dat ze de kiesdrempel van 5 procent halen. Maar lukt dat wel, dan hebben de drie partijen samen geen meerderheid in de Bondsdag.

Het zal voor het eerst in bijna 70 jaar zijn dat Duitsland een regering krijgt die bestaat uit drie partijen. CDU/CSU-lijsttrekker Armin Laschet liet zondagavond weten dat hij ondanks het verlies van zijn partij 'er alles aan zal doen een regering onder leiding van onze partij te vormen.'

De SPD dingt met evenveel ijver naar de gunst van Groenen en FDP, zodat de keus nu bij de twee laatstgenoemde partijen ligt. Groenen-lijsttrekker Annalena Baerbock nam alvast een voorschot door te laten weten dat de Groenen als harde eis stellen dat ze alleen deelnemen aan een 'klimaatregering'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer