Europese+Unie+versoepelt+import+uit+ontwikkelingslanden
Nieuws
© Haijo Dodde

Europese Unie versoepelt import uit ontwikkelingslanden

De Europese Unie gaat ontwikkelingslanden korting geven op invoertarieven als zij zich houden aan Europese criteria voor milieu, democratie en mensenrechten. In opkomst zijnde economieën kunnen dan twee derde van hun goederen zonder douaneheffing naar EU-landen exporteren.

Dat stelt de Europese Commissie bij de presentatie van nieuwe handelsregelingen voor armere landen, die gaan gelden van 2024 tot 2034. De Europese Unie geeft arme landen al tientallen jaren korting op importtarieven, als een soort economische stimulans. De allerarmste landen kunnen onbeperkt tegen een nultarief de Europese markt op, zonder dat daar iets tegenover staat.

Opkomende landen als India of Nigeria komen in aanmerking voor een gereduceerd tarief voor twee derde van alle producten die ze naar Europa verschepen. De Europese Commissie biedt nu ook de mogelijkheid dat landen zich verbinden aan Europese normen voor duurzaamheid, goed bestuur, mensen- en arbeidsrechten.

In de regels worden onder andere rechten voor mensen met een handicap opgenomen en een verbod op kinderarbeid. Brussel kan de zogeheten preferentiële toegang tot de EU-markt ook weer intrekken als die landen zich niet aan de afspraken houden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 8°
  10 %
Meer weer