EU-evaluatie: etiket herkomst vlees voldoet

De verplichte vermelding van het land van herkomst biedt de consument genoeg duidelijkheid over de herkomst van vlees. Ook zorgt zo'n label voor betere voedselcontrole. Dat concludeert de Europese Commissie in een evaluatie van de verplichte etikettering die in 2015 werd ingevoerd.

EU%2Devaluatie%3A+etiket+herkomst+vlees+voldoet
© Varkens Archief

Het Europees Parlement besloot in 2015, in navolging van vers en bevroren vlees van varkens, pluimvee, schapen en geiten, ook voor verwerkt vlees een herkomstetiket in te voeren. Nu gaan stemmen in de Europese Unie op om ook voor andere levensmiddelen een herkomstlabel in te voeren.

In het evaluatieverslag wordt geconstateerd dat de nieuwe regels geen grote verstoringen van de handel hebben veroorzaakt. Ook waren er nauwelijks bijkomende administratieve lasten voor exploitanten en administratie, zoals eerder wel werd gevreesd.


Uit de evaluatie blijkt verder dat het geringe begrip van consumenten over de definities op de etiketten 'ruimte laat voor verbetering'. Zo worden sommige formuleringen op etiketten eufemistisch genoemd. Ook zijn er verschillen in de controles tussen de Europese landen. Meer uitwisseling en bundeling van goede controlepraktijken zou nuttig kunnen zijn bij het toezicht op de naleving.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer