Landbouwministers%3A+meer+EU%2Dgeld+naar+platteland
Nieuws
© Arno de Snoo

Landbouwministers: meer EU-geld naar platteland

De Europese landbouwministers hebben opgeroepen tot een sterkere dialoog tussen stad en platteland. Ook vinden ze dat een groter deel van het EU-budget ten goede moet komen aan plattelandsontwikkeling.

Tijdens een informele bijeenkomst zei de Sloveense voorzitter Jože Podgoršek dat botsingen tussen stedelijke gebieden en het platteland moeten worden voorkomen met technologie en door verbetering van wegen en verbindingen.

Volgens Podgoršek was bijna de unanieme mening dat 'een veelzijdige benadering van de plattelandsontwikkeling nodig is, waarbij niet alleen gebruik wordt gemaakt van de EU-landbouwsubsidies maar ook van het nieuwe coronaherstelfonds en de al bestaande EU-fondsen.'


In veel EU-landen worden de extra coronafondsmiljarden uit de tweede pijler van de Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)-subsidies vooral gebruikt voor de aanleg van nieuwe wegen en spoorlijnen, achterstallig onderhoud, de aanleg van internetnetwerken en dorpsvernieuwing.

De ministers gebruikten hun brainstormsessie in Slovenië vooral voor het uitwisselen van ideeën. De Spaanse minister Luis Planas zei dat de discussie niet hoeft te gaan over 'extra' geld voor het platteland, omdat de Europese Unie (EU) al voldoende middelen heeft die hierop kunnen worden ingezet. Denk aan de bestaande herstel- of structuurfondsen.

'Wat nodig is, zijn specifieke programma's. Programma's die, naast het GLB, aangeven wat we kunnen doen op het gebied van infrastructuur en vervoer, onderwijs, en dienstverlening, zoals het openhouden van bankfilialen in kleine dorpen', besloot Planas.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 13°
  10 %
Meer weer