Ecoboeren steunen Greenpeace in stikstofzaak

Acht boerenorganisaties sluiten zich aan bij de oproep van Greenpeace aan een nieuw kabinet. De milieuorganisatie vindt dat het kabinet veel meer moet doen om de uitstoot van stikstof tegen te gaan, onder meer door boeren die willen omschakelen financieel te steunen.

Ecoboeren+steunen+Greenpeace+in+stikstofzaak
© Dirk Hol

De betreffende boerenorganisatie zijn Caring Farmers, stichting Demeter, Toekomstboeren, Permacultuur Boeren Nederland en de Federatie van Agro-ecologische Boeren, bestaande uit de BD-Vereniging, Bio Tuindersvereniging, CSA Netwerk Nederland en Netwerk Biocyclische-veganlandbouw. Ze sluiten zich aan bij juridische stappen die Greenpeace Nederland van plan is te ondernemen, laat de milieuorganisatie dinsdag weten.

‘De steun van de boeren is baanbrekend, omdat onze eis enorme gevolgen heeft voor de toekomst van de landbouw’, zegt Hilde Anna de Vries, expert duurzame landbouw bij Greenpeace. ‘Samen roepen we de formerende politieke partijen op om snel met extra maatregelen te komen. De natuurcrisis wacht op niemand.’


Omvangrijk omslagfonds

Greenpeace en de boerenorganisaties vragen het nieuwe kabinet om ‘drastische ingrepen’. Ze doelen daarbij op financiële steun aan boeren die de omslag willen maken. Dat vraagt om een omvangrijk fonds, het stimuleren van biologische productie, ondersteuning bij de ontwikkeling van de duurzame korte keten, ondersteunende wet- en regelgeving en stimulerende toepassing van Europese landbouwsubsidies. De boerenorganisaties vragen daarnaast om betaalbare toegang tot land en agro-ecologisch agrarisch onderwijs en onderzoek. Dan is volgens De Vries geen rechtszaak nodig.


Volgens Annette Harberink van Caring Farmers moet het kabinet ophouden met het maken van 'zogenaamd haalbare plannen, maar gewoon gaan doen wat er nodig is'. 'Voldoen aan de wet en een samenleving creëren die opereert binnen ecologische en planetaire grenzen. Als boeren hebben we insecten nodig voor bestuiving, bodemleven voor onze planten en vogels als natuurlijke plaagbestrijding. We kunnen niet zonder gezonde natuur. Maar bovendien hebben we als boeren een gedegen langetermijnplan voor natuurbehoud nodig dat voldoet aan EU-wetgeving om te zorgen dat we niet steeds weer met nieuwe wetgeving en regels te maken krijgen. Laat LNV met ons samenwerken aan natuurinclusieve kringlooplandbouw.'Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer