Demeter%3A+%27Omzet+biodynamische+producten+stijgt+fors%27
Nieuws
© Vidiphoto

Demeter: 'Omzet biodynamische producten stijgt fors'

De omzet van de biodynamische producten zit flink in de lift sinds de uitbraak van Covid-19. Dat meldt Stichting Demeter in de Demeter Monitor 2019/2020. Het areaal biodynamische landbouw is in 2019 toegenomen.

Door de uitbraak van het coronavirus is de omzet in natuurvoedingswinkels en boerderijwinkels fors gestegen. Vooral de bezorgdiensten kregen een hoos aan nieuwe klanten te verwerken. Demeter-boerderijen liften mee op deze aandacht voor voeding. Exacte cijfers heeft Demeter nog niet paraat. Maar als indicatie wijst de stichting naar de omzet van biologische webwinkel Hofweb. Die omzet was in juni 2020 in vergelijking met juni 2019 naar schatting 40 procent extra gegroeid door de coronacrisis.

Het biodynamische areaal in Nederland is in 2019 gestegen van 7.581 naar 7.852 hectare, een toename van 3,6 procent. Het aantal Demeter-boerderijen in Nederland bleef in 2019 gelijk op 143 stuks.


Zeven nieuwe boerderijen

Demeter verwelkomde vorig jaar zeven nieuwe boerderijen. Tevens stopten zeven ondernemers. Het areaal groeide met 3,6 procent, doordat de gemiddelde omvang van de bedrijven is toegenomen. Biodynamische landbouw bestrijkt in Nederland 10 procent van de biologische landbouw en 0,4 procent van totale landbouw.

Zorglandbouw heeft bij veel Demeter-boerderijen een belangrijke rol. Dat sluit aan op de antroposofische gedachtegoed dat aan Demeter ten grondslag ligt. Bij 30 van de 143 Demeter boerderijen (21 procent) werken mensen mee die een bepaalde vorm van begeleiding nodig hebben. De boerderijen bieden gehandicaptenzorg, re-integratie op de arbeidsmarkt, jeugdzorg en psychiatrische zorg.


Flevoland koploper

Flevoland heeft het grootste areaal biodynamische landbouw in Nederland. Die provincie telt 2.409 hectare biodynamische landbouw. Dat is 30,7 procent van het totale biodynamische bewerkte oppervlak in Nederland hectare. Daarna volgen Noord-Holland, Gelderland en Friesland.

Het gemiddelde areaal van een Demeter-boerderij is 55 hectare. In de Flevopolder is het gemiddelde oppervlak van de 22 bedrijven 110 hectare. Limburg is wat Demeter betreft de kleinste provincie met drie boerderijen van samen 103 hectare.


Handelsbedrijven

Ook bij handels- en verwerkingsbedrijven groeit de interesse voor Demeter: het aantal licenties nam in 2019 toe van 76 naar 87 (14 procent groei) en het aantal contractverwerkers groeide van 38 naar 50 (32 procent groei). Wereldwijd zijn er 6.396 Demeter-boerderijen in 56 landen, met samen 208.327 hectare, 3 procent meer dan een jaar eerder.

De omzet van Demeter-handelaren, -verwerkers en -boerderijverwerkers in Nederland en Vlaanderen lag in 2019 op ongeveer 18 miljoen euro. In 2018 was dat 17,3 miljoen euro. De totale consumentenbestedingen aan Demeter-producten zijn volgens een grove schatting van de stichting ruim 160 miljoen euro.


Buitenland

Duitsland is verreweg de grootste speler met 45 procent van het Demeter-areaal. Nederland staat op de zesde plaats na Duitsland, Frankrijk, Italië, India en Spanje. België heeft geen eigen organisatie voor de certificering van biodynamische bedrijven, daarom richt Stichting Demeter zich ook op Vlaanderen. In cijfers is er de laatste jaren weinig veranderd bij onze zuiderburen: er zijn vijf Demeter-boerderijen die samen 65 hectare bewerken.

De Demeter Monitor 2019/2020 is een samenwerking van Stichting Demeter, BD Grondbeheer, BD-Vereniging, Warmonderhof en Kraaybeekerhof.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer