Overschot Britse varkens door tekort aan slachterijmedewerkers

Groot-Brittannië kampt met een stuwmeer aan vleesvarkens door een tekort aan medewerkers in de slachterijen. Volgens de Britse National Pig Association (NPA) is er een overschot van 70.000 varkens en groeit dit aantal wekelijks met 15.000 varkens.

Overschot+Britse+varkens+door+tekort+aan+slachterijmedewerkers
© Peter Smit

Veel Oost-Europese arbeidsmigranten zijn na de brexit uit Groot-Brittannië vertrokken en tijdens de coronapandemie niet teruggekeerd. Dit is een probleem waar de hele Britse agrarische sector mee kampt. De Britten vrezen hierdoor onder andere dat ze straks met kerst geen kalkoenen kunnen eten.


De grote varkensslachterijen hebben de afgelopen weken hun capaciteit met 25 procent verminderd, vooral omdat er in de verwerking van het vlees een tekort is aan arbeidskrachten. 'Hierdoor bestaat de kans dat varkensbedrijven te maken krijgen met een ruimtetekort en gezonde dieren moeten worden gedood. Een worstcasescenario', zegt directeur Zoe Davies van de NPA.

De NPA en het samenwerkingsverband van de pluimveeslachterijen leggen nu dan ook veel druk op de Britse regering neer om direct maatregelen te nemen. Het moet weer mogelijk worden dat arbeidsmigranten op korte termijn naar Groot-Brittannië komen. Want er zijn onvoldoende arbeidskrachten in het land zelf beschikbaar. Ze zijn onvoldoende geschoold voor het werk in de vleesverwerking of ze wonen te ver weg.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer