JA21 bevraagt Schouten over onzekerheidsmarge stikstofmeting

Minister Carola Schouten van LNV moet meer uitleg geven over de onzekerheidsmarges in de metingen van de stikstofdepositie. Dat stelt Derk Jan Eppink, Tweede Kamerlid voor JA21.

JA21+bevraagt+Schouten+over+onzekerheidsmarge+stikstofmeting
© Twan Wiermans

Eppink vindt dat Schouten een niet te rechtvaardigen risico neemt door belastinggeld te stoppen in de opkoop van bedrijven, terwijl er grote onzekerheidsmarges zitten in de metingen die juist ten grondslag liggen aan het besluit om de bedrijven op te kopen. Daarmee zijn er volgens hem ook onzekerheden over de effecten van de opkoop. Hij vraagt de landbouwminister om een reactie.

Het Kamerlid van JA21 stelde al eerder vragen aan Schouten. Na aanleiding van de antwoorden stelt hij nu vervolgvragen over de onzekerheden en ruime marges in de depositieberekeningen. Ook vraagt hij de minister hoe de grote onzekerheden en ruime marges in de depositieberekeningen juridisch sluitend zijn te herleiden tot de Habitatrichtlijn.


Stikstofconcentraties

Ook wil Eppink weten wanneer er een rapportage beschikbaar komt waarin het beeld wordt geschetst van de stikstofconcentraties in de verschillende milieucompartimenten (bodem, lucht en water) in een beperkt aantal natuurgebieden. Daarvan zou een samenhangende analyse moeten komen, verricht door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in opdracht van de minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Verder vraagt de JA21-politicus of de minister in het vervolg de emissiedata van 2020 wil gebruiken in plaats van 2018. Die gegevens zijn volgens hem anders omdat er de afgelopen jaren melkveehouders zijn gestopt. Daarnaast wil hij meer inzicht in de rol van buitenlandse emissies op de gemeten stikstofdepositie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer