Kamer reageert verontwaardigd op stikstofadvies landsadvocaat

Het advies van de landsadvocaat om vergunningen van boeren in te trekken om de stikstofcrisis aan te pakken kan op verontwaardigde reacties uit de Tweede Kamer rekenen. Sommige parlementariërs hebben wel begrip voor het advies, dat dinsdag op straat kwam te liggen. Demissionair landbouwminister Carola Schouten baalt van de gang van zaken.

Kamer+reageert+verontwaardigd+op+stikstofadvies+landsadvocaat
© DIRK HOL

'Kom op mensen. Zo gaan we toch niet met elkaar om', zegt CDA-Kamerlid Derk Boswijk op Twitter. 'Stikstofuitstoot moet omlaag, eens. Maar maak gebruik van autonome krimp die al bestaat, versnel die met aantrekkelijke regelingen.'Caroline van der Plas (BBB) heeft een plenair debat aangevraagd over 'alle - al dan niet geheime plannetjes om land van boeren van hun land te verdrijven'. Van der Plas wil van de minister openheid van zaken over alle mogelijke plannen met betrekking tot deze kwestie. Voldoende andere kamerleden steunden dit verzoek zodat het debat binnenkort kan worden ingepland.Volgens GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet volgt dit 'paniekadvies' op 'tweeënhalf jaar niets doen'. De Raad van State oordeelde in mei 2019 immers al dat de oude stikstofaanpak te weinig doet om de natuur te beschermen. Volgens Bromet moet er snel wat gebeuren 'om de natuur te redden'. We kunnen geen dag langer wachten op een nieuw kabinet, stelt ze.


Gereedschapskist

VVD-Kamerlid Thom van Campen noemt het een wedstrijdje ‘wie heeft de grootste gereedschapskist'. Dat brengt stikstofoplossingen absoluut niet dichterbij, aldus de liberaal. 'Die oplossing mag niet eenzijdig van de staat komen. Daarbij is iedereen nodig: boeren, natuurorganisaties en de industrie en zeker geen onruststokerij.'


'Hebben boeren nog rechten?', vraagt SGP'er Roelof Bisschop zich af. 'Niet als het aan de landsadvocaat ligt, blijkbaar. Als we kwaad met kwaad zouden willen vergelden, zou hij onmiddellijk worden ontslagen.'


Bouwprojecten

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot denkt dat er steeds meer steun komt voor het idee dat je echt moet ingrijpen. 'Als het nodig is, dan is dit kennelijk ook een optie', zegt hij over het eventueel intrekken van vergunningen. 'Het werd ook al genoemd in eerdere rapporten.'

Volgens De Groot is duidelijk dat veel meer stappen nodig zijn om te voorkomen dat de natuur verder achteruitgaat. Ook om de vergunningverlening voor bijvoorbeeld bouwprojecten weer op gang te brengen. 'Je moet doen wat nodig is. Als het nodig is, zul je ook impopulaire maatregelen moeten nemen', vindt hij. Wat de D66'er betreft staat vrijwilligheid wel voorop. 'Maar als dat geen optie is, zul je ook anders moeten kunnen ingrijpen als overheid. In het belang van de natuur en de hele maatschappij.'
Schouten hekelt onrust

Landbouwminister Carola Schouten baalt ervan dat er opnieuw informatie over het stikstofdossier op straat ligt. Vorige week werd een rapport over onteigening publiek gemaakt. 'Ik vind het echt vreselijk dat het tot heel veel onrust aan de keukentafel leidt bij de boeren', zegt ze in reactie op de berichtgeving over het advies van de landsadvocaat om in sommige gevallen vergunningen in te trekken.

De demissionaire bewindsvrouw benadrukt dat er nog geen besluit is genomen. Een beslissing over het stikstofbeleid op de lange termijn is mogelijk aan haar opvolger. Schouten zegt ook dat het demissionaire kabinet wil kijken 'welke mogelijkheden er zijn om de boeren wel perspectief te geven'. Gedwongen stoppen is alleen een optie als ultiem middel als het allemaal niet lukt, zegt ze.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer