NAJK: politiek, stop met onrust stoken

Boerenjongerenorganisatie NAJK reageert 'pislink' op het zoveelste 'stikstofballonnetje'. 'De politiek moet stoppen met dit gedonder! Vorige week het PBL-rapport en nu weer een stikstofadvies van de landsadvocaat. Politiek, doe je werk. Regeer en formeer en ga eens in gesprek met de sector.'

NAJK%3A+politiek%2C+stop+met+onrust+stoken
© NAJK

Volgens het Nederlands Agrarisch Jongeren Contact (NAJK) liggen genoeg plannen op tafel om stikstofreductie te realiseren, zoals het voorstel van de Coalitie Toekomstbestendige Melkveehouderij (CTM) dat is gericht op de blijvers. NAJK voert over het CTM-plan gesprekken met het ministerie van LNV, maar is niet betrokken bij de plannen over onteigenen of het intrekken van vergunningen en denkt er ook niet in mee.

Voorzitter Roy Meijer van het NAJK baalt er ontzettend van dat de landsadvocaat opnieuw de focus legt op bedrijven die stoppen, maar niet op de boeren die door willen gaan. Net als vorige week in het uitgelekte scenario van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) over onteigening.


'Zoals ik vorige week al zei, het gaat om de boeren die blijven, die dragen de land- en tuinbouw in de toekomst. Jonge boeren willen door, ze hebben toekomstperspectief nodig. Degenen die door willen, zorgen voor de gezonde en duurzame voedselproductie voor ons allemaal. De overheid en politiek hebben de blijvers uit het oog verloren. In de berichtgeving naar buiten toe gaat het alleen nog maar over de stoppers en onteigenen', aldus Meijer.

De jonge boeren vinden ook dat de vele plannen te veel zijn gericht op de landbouw, terwijl andere sectoren ook stikstof uitstoten. 'Dit geeft het gevoel dat de landbouw het probleem moet oplossen. Er zijn nog veel andere manieren om stikstof te reduceren, in plaats van onteigenen of intrekken. Daar wordt in de plannen onterecht aan voorbijgegaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer