Greenpeace voert actie voor stikstofaanpak

Activisten van Greenpeace hebben het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag beklommen. Ze vragen met hun actie aandacht voor de natuurschade die wordt veroorzaakt door stikstof. De organisatie vindt dat de politiek daar snel meer actie tegen moet ondernemen.

Greenpeace+voert+actie+voor+stikstofaanpak
© Dirk Hol

Met de actie trachten de demonstranten de druk op de politiek te verhogen. Greenpeace dreigt al langer met een rechtszaak tegen de Staat over de stikstofaanpak. 'Ons geduld is op', zegt directeur Andy Palmen.

Rond de twintig actievoerders gingen dinsdagochtend vroeg met ladders naar boven om de boodschap van Greenpeace kracht bij te zetten. Een aantal activisten werd tegengehouden door de politie, die de hoofdingang van het gebouw bewaakt. De protestactie verliep verder rustig.


Greenpeace vindt dat er uiterlijk volgende week, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, duidelijkheid moet komen over de stikstofaanpak. 'Onze natuur is gebaat bij zo snel mogelijk ingrijpen', aldus Palmen.

Op de vraag hoe reëel hij een snelle doorbraak acht, zegt hij: 'Ik geloof in onze democratie. De regering heeft het laten afweten, het is nu alle ballen op de Tweede Kamer.' Over de afloop maakt hij zich wel zorgen. 'Ik ben niet naïef.'


Eerder dan in stikstofwet

Greenpeace zette in mei al een eerste stap in een juridische procedure tegen de overheid. In een sommatie eiste de organisatie onder meer dat de stikstofuitstoot uiterlijk in 2025 moet zijn gehalveerd. Van de stikstofgevoelige natuurgebieden moet in dat jaar 74 procent voldoende zijn beschermd, vindt de milieuorganisatie. In de stikstofwet die vorig jaar werd aangenomen, staat dat dit percentage pas tien jaar later hoeft te worden bereikt, in 2035.

Later op de ochtend is de politie begonnen met het verwijderen van de activisten bij de tijdelijke Tweede Kamer. Zij hebben zich met verschillende spandoeken verschanst op balkons van het gebouw. De burgemeester van Den Haag had eerder al besloten de demonstratie te beëindigen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer