Schouten herhaalt: 'Geen vergunning nodig voor beweiden'

Landbouwminister Carola Schouten blijft er net als de provincies bij dat er voor beweiden en bemesten geen vergunningplicht geldt. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer als antwoord op vragen van Tweede Kamerleden Thom van Campen (VVD) en Derk Boswijk (CDA).

Schouten+herhaalt%3A+%27Geen+vergunning+nodig+voor+beweiden%27
© Persbureau Noordoost

De Kamerleden stelden onafhankelijk van elkaar schriftelijke vragen naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank in Overijssel. Die stelde dat provincie Overijssel handhavend moet optreden tegen boeren zonder vergunning om te beweiden en bemesten. De zaak was aangespannen door milieuactiegroep MOB. Provincie Overijssel is in hoger beroep gegaan tegen deze uitspraak. Provincies en het Rijk hebben regelmatig overleg over dit onderwerp, laat de minister weten.


Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is bezig met 'generieke onderbouwing', waarmee kan worden aangetoond dat er geen vergunningplicht geldt voor beweiden en bemesten. Voor bemesten zijn er volgens Schouten enkele uitzonderingssituaties. 'In deze gevallen moet nog worden beoordeeld of er een vergunningplicht geldt.' Wat deze uitzonderingssituaties zijn, is niet duidelijk.


Maatschappelijke wens beweiden

Volgens Schouten heeft beweiden juist een positief effect op de stikstofemissie ten opzichte van de situatie, waarbij de dieren op stal staan. Ook onderschrijft ze de maatschappelijke wens van koeien in de wei. 'Ik zal mij daarom blijven inzetten voor het promoten van deze activiteit.' Ze wil ook om deze reden niet dat het starten van beweiden of extra uren weidegang toepassen vergunningplichtig wordt.


Volgens Schouten is de referentiedatum, het moment waarop Natura 2000-gebieden werden toegewezen, leidend voor de rechter. Als toen het bemesten en beweiden planologisch was toegestaan, is er vrijstelling voor de vergunningplicht. 'Ik deel daarom de constatering dat voor de meeste gronden die continu in agrarisch gebruik zijn, beweiden en bemesten vrijgesteld kunnen worden van de vergunningplicht.'

Ze vindt dat ook bij gewijzigd gebruik van de gronden er geen vergunningplicht zou moeten gelden. Daarbij is het wel van belang dat sinds die wijziging er niet meer stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden veroorzaakt wordt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer