Staf-analyse stikstof leidt niet tot wijziging beleid

De analyse van Stichting Agrifacts (Staf) over het vrijkomen van stikstof uit de bodem van natuurgebieden leidt niet tot een wijziging van de stikstofregels. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer als antwoord op Kamervragen van Tweede Kamerlid Derk Jan Eppink (JA21).

Staf%2Danalyse+stikstof+leidt+niet+tot+wijziging+beleid
© Twan Wiermans

Volgens Staf houdt de overheid de grootste stikstofbron, stikstof uit de bodemvoorraad in natuurgebieden, buiten beschouwing. De organisatie vindt dat merkwaardig, omdat deze stikstof net zo goed van invloed is op stikstofgevoelige natuur. De analyse van Staf werd uitgevoerd met behulp van metingen in Drentse natuurgebieden waar Farmers Defence Force, met behulp van een WOB-procedure, de hand op wist te leggen.

Schouten herhaalt in de Kamerbrief wat ze eerder al zei. Er is volgens haar geen sprake van onjuiste aannames en daarom ook geen reden voor aanpassing van het stikstofbeleid. 'In de natuur is sprake van een stikstofkringloop', legt de minister in de brief uit. 'Enerzijds komt stikstof vrij uit afgebroken organische stof, anderzijds wordt stikstof vastgelegd in planten en door bodemorganismen. Van nature is de toevoer vanuit de lucht heel gering. De nutriënten moeten dus vooral uit de bodem komen.'


De stikstof die onderdeel is van de stikstofkringloop in het ecosysteem wordt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) volgens de minister dan ook terecht niet meegenomen in de berekeningen. Het betreft geen extra aanvoer van stikstof. Alleen wat via de lucht in het ecosysteem komt, inclusief stikstofverbindingen die uit andere natuurgebieden in een natuurgebied terechtkomen, worden wel meegerekend.


Kritische depositiewaarden stikstof

Er wordt in de kritische depositiewaarden stikstof (KDW's) en in de modellen volgens de minister rekening gehouden met stikstof uit de bodemvoorraad. Volgens Staf komt er uit natuurbodems jaarlijks 30 tot 250 kilo stikstof per hectare vrij. De minister weerlegt die berekening.

De Universiteit van Antwerpen heeft voor provincie Drenthe het gemiddelde berekend en komt uit op 38 kilo. De stikstofdepositie uit de lucht is in het Drentse natuurgebied 21 kilo per hectare. 'Een extra toevoer van 55 procent', stelt de minister.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer