Sector met ministerie aan de slag met vogelgriepvaccinatie

De pluimveesector gaat samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werken aan het intensief verkennen van de mogelijkheden van vaccinatie tegen vogelgriep.

Sector+met+ministerie+aan+de+slag+met+vogelgriepvaccinatie
© Johan Wissink

Demissionair landbouwminister Carola Schouten erkent in een Kamerbrief de urgentie van het preventief vaccineren om op lange termijn vogelgriep te voorkomen. Daar zijn al gesprekken over geweest met de sector en onderzoekers van de Faculteit Diergeneeskunde en de Gezondheidsdienst voor Dieren over de technische mogelijkheden van vaccinatie.

Er komt een concreet stappenplan om de mogelijkheden van vaccinatie te onderzoeken. Samen met het ministerie werkt de sector aan het creëren van draagvlak voor vaccinatie tegen vogelgriep binnen Europees verband. 'Belangrijk hierbij is dat vaccineren niet mag leiden tot een exportstop', meldt voorzitter Kees de Jong van vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP.


Regels en randvoorwaarden

Preventieve vaccinatie tegen vogelgriep is volgens de minister al besproken bij de raadswerkgroep van Chief Veterinary Officers. Er gelden diverse regels en randvoorwaarden voor de inzet van preventieve vaccinatie. De commissie heeft aangegeven te onderzoeken welke aanpassingen en vereenvoudigingen mogelijk zijn.

De minister ondersteunt deze inzet van de commissie. Tevens is de Europese Commissie in overleg met de European Food Safety Authority (EFSA) om de technische mogelijkheden van vaccinatie te kunnen beoordelen.


Mogelijkheden en onmogelijkheden in kaart brengen

'We maken een ronde langs de farmaceutische industrie om de stand van zaken bij de vogelgriepvaccins in kaart te brengen', zegt De Jong. 'Wat is er al gedaan aan de vaccinontwikkeling? Wat kan er wel en wat niet? Wat gebeurt er als je gaat vaccineren? Je wilt voorkomen dat als je gaat vaccineren dit tot mutaties kan leiden. Daarnaast is het bijvoorbeeld de vraag of je in risicogebieden of in het hele land gaat vaccineren of in heel Europa en wat het kost.'

Er is op dit moment geen effectief vaccin tegen het huidige vogelgriepvirus dat nu in grote delen van de Europese Unie tot uitbraken heeft geleid. 'Het is belangrijk vast te stellen aan welke eisen een vaccin tegen hoogpathogene vogelgriep moet voldoen', meldt Schouten. 'Er worden, ten behoeve van veilige handel, door de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) ook randvoorwaarden gesteld aan een goede monitoring en ten behoeve van de handel wanneer er wordt gevaccineerd.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer