Vogelgriep bij sierwatervogels in Heeten

Bij een houder van sierwatervogels in het Overijsselse Heeten is vogelgriep vastgesteld. Waarschijnlijk gaat het om een hoogpathogene variant. De 665 vogels worden geruimd en er wordt een beschermings- en bewakingszone ingesteld.

Vogelgriep+bij+sierwatervogels+in+Heeten
© pexels

In de bewakingszone, de 10 kilometerzone, rondom dit bedrijf liggen 36 andere pluimveebedrijven. Demissionair minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod afgekondigd in de 10 kilometerzone. Dit vervoersverbod geldt voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gehouden gevogelte.

Nog steeds zijn er enkele landelijke maatregelen van toepassing voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens. Zo geldt nog een aangescherpte meldplicht waarbij pluimveehouders eerder melding moeten maken bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van uitval van hun pluimvee. Hierdoor kunnen besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en wordt de kans op verspreiding kleiner. Ook zijn er nog maatregelen die gelden voor het afdekken en gebruik van strooisel voor eenden en een bezoekersverbod voor commercieel gehouden vogels.

Momenteel werkt AVINED aan de afvoermogelijkheden van vleeskuikens en consumptie-eieren uit het gebied Heeten. Een voorwaarde is hierbij dat de pluimveebedrijven in het gebied bij de screening negatief zijn. Als hier meer over bekend is dan volgt er informatie via de AVINED-nieuwsbrief. De afvoer van broedeieren door vermeerderingsbedrijven naar de broederij is in principe onder voorwaarden mogelijk twee weken na de bevestiging van de besmetting. Dit geldt ook voor het verplaatsen van opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen.


De ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee is sinds 6 juli niet meer van kracht. Naar aanleiding van deze besmetting vraagt Schouten de deskundigengroep dierziekten naar een risicobeoordeling voor de betreffende regio en voor heel Nederland. Het advies van de deskundigengroep wordt nog deze week verwacht. Mede op basis van dat advies wordt besloten of er nog aanvullende maatregelen nodig zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer