Vogelgriep+bij+Belgische+hobbyvogels
Nieuws
© Pixabay

Vogelgriep bij Belgische hobbyvogels

Bij hobbyvogels in de Belgische gemeente Menen in provincie West-Vlaanderen is donderdag hoogpathogene vogelgriep type H5N8 vastgesteld. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) meldt dat er een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer rond de besmetting is ingesteld.

Omdat de hobbyvogels van een handelaar zijn, is het niet uitgesloten dat de vogelgriep zich heeft verspreid. Het laatste geval van vogelgriep in België was op 22 juli ook bij hobbyvogels. Ook in Nederland waren de laatste twee uitbraken bij hobbypluimvee. Die waren in het Overijsselse Heeten bij een grote houder van hobbypluimvee en op 5 augustus in het Utrechtse Eemdijk.


FAVV raadt alle pluimvee- en vogelhouders dan ook aan om voorzichtig te blijven. Voor Nederlandse pluimveehouders geldt hetzelfde. Contact tussen pluimvee en wilde vogels moet worden vermeden en de bioveiligheidsmaatregelen moeten goed worden opgevolgd.


België behoudt ziektevrije status

Aangezien het gaat om gehouden vogels, heeft deze besmetting geen impact op de ziektevrije status voor hoogpathogene aviaire influenza bij commercieel pluimvee. Deze ziektevrije status op internationaal niveau heeft België op 16 augustus teruggekregen door het indienen van een zelfverklaring bij de Wereldorganisatie voor dierengezondheid (OIE).

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer