Geen vogelgriep op pluimveehouderijen rond besmet bedrijf Heeten

Bij de screening van de pluimveebedrijven in de 3-kilometer zone rond het besmette bedrijf met sierwatervogels in het Overijsselse Heeten zijn geen besmette pluimveebedrijven gevonden. Afvoer van consumptie-eieren en vleeskuikens uit het 10 kilometergebied is daardoor onder voorwaarden weer mogelijk. Er wordt ook geen regionale of landelijke ophokplicht ingesteld.

Geen+vogelgriep+op+pluimveehouderijen+rond+besmet+bedrijf+Heeten
© Henk Riswick

Voor de afvoer van consumptie-eieren en vleeskuikens uit het gebied rond Heeten is nog wel een NVWA-ontheffing nodig en/of moet verlopen via aangewezen (tussen)locaties. Pluimveehouders kunnen hiertoe contact opnemen met de slachterij, het pakstation of Avined.

De afvoer van broedeieren is onder voorwaarden pas mogelijk veertien dagen na 24 augustus. Dat geldt ook voor het verplaatsen van opfokdieren van (groot)ouderdieren of leghennen. Avined adviseert om tijdig te beginnen met aanvragen bij de NVWA en de voorwaarden goed te bekijken.


Geen ophokplicht

Ondanks de uitbraak op het bedrijf met 1.400 sierwatervogels in Heeten, is het risico op vogelgriep niet gestegen aldus de deskundigengroep dierziekten. Demissionair landbouwminister Carola Schouten stelt daarom nog geen regionale of landelijke ophokplicht in.


De deskundigen geven twee mogelijke insleeproutes voor het bedrijf: via mest van wilde watervogels, omdat het bedrijf niet goed was afgesloten of via aankoop van jonge siereendjes. Er wordt nog onderzocht of er een verband is met de uitbraak in Bunschoten in provincie Utrecht of dat er een nieuwe virusvariant is binnengekomen.


Besmettingsrisico niet heel groot

Het risico op vogelgriep is volgens de deskundigengroep onveranderd ten opzichte van 6 juli. Het vogelgriepvirus lijkt nog aanwezig in Nederland, maar het risico op besmetting is niet heel groot. Waakzaamheid blijft wel geboden net als het nemen van bioveiligheidsmaatregelen.

De kans dat het risico op vogelgriep toeneemt als de vogeltrek vanaf naar verwachting half september weer aantrekt, is aanwezig. Monitoring van dode wilde vogels gaat dan ook door en de monitoring van levende wilde vogels is opgestart.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer