LTO+Noord+kritisch+over+plannen+voor+datacenter+in+Zeewolde
Nieuws
© Arcadis

LTO Noord kritisch over plannen voor datacenter in Zeewolde

LTO Noord heeft veel kritiek op de opzet voor het datacenter in het Flevolandse Zeewolde. Zowel procedureel als inhoudelijk laten de plannenmakers de nodige steken vallen, stelt de organisatie in een zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan.

Volgens LTO Noord Flevoland zijn de lusten en de lasten bij vestiging van een datacenter op het 166 hectare grote bedrijventerrein Trekkersveld IV ongelijk verdeeld. 'Agrarische bedrijven in de directe omgeving ondervinden sterke nadelige gevolgen van het datacenter.' De huidige plannen bieden volgens de organisatie onvoldoende garanties op het voorkomen daarvan.

Afdelingsvoorzitter Jaap Lodders van LTO Noord Zuidelijk Flevoland vindt dat er daarom eerst voldoende borging in de plannen moet komen. 'Dan gaat het niet alleen om de bereikbaarheid van agrarische bedrijven rond het datacenter, maar ook om de kwaliteit van het koelwater dat het center loost op de Hoge Vaart.'


Verdringingsladder

Overigens staat ook de inname van dat koelwater ter discussie. Het datacenter lijkt bij aanhoudende droogte een hogere rangschikking te krijgen in de zogeheten verdringingsladder ten opzichte van de landbouw. Tot nu toe werd uitgegaan van een gelijkwaardige positie. LTO Noord maakt bezwaar tegen deze aanpassing van de indeling.

Inmiddels heeft de onafhankelijke commissie die de Milieu Effect Rapportage (MER) beoordeelde, dat rapport afgekeurd. Gemeente Zeewolde gaat het nu aanpassen. Lodders verwacht dat pas na de zomer blijkt of de gemeente zich iets heeft aangetrokken van alle kritiek. 'De pijnpunten zijn in ieder geval nu goed blootgelegd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer