Landschapsplan Oude IJsselstreek weer op tekentafel

Er komen nieuwe gesprekken tussen grondeigenaren in de gemeente Oude IJsselstreek en de wethouder over het landschapsplan van de gemeente. Dit gebeurt naar aanleiding van een storm van kritiek op het plan en de communicatie erover vanuit de gemeente.

Landschapsplan+Oude+IJsselstreek+weer+op+tekentafel
© Frans Kanters

In commissieverband werd op woensdagavond gesproken over de 'visie op landschap, natuur en groene kernen', zoals Oude IJsselstreek het plan noemt. In de aanloop daarnaartoe stuurde wethouder Ria Ankersmit nog een memo naar de gemeenteraad waarin ze de door de agrarische sector aangedragen punten van kritiek weerlegt.

Zo zegt Ankersmit dat de angst van boeren in de Groene Ontwikkelingszone ongegrond is. Ze vrezen dat er grond moet worden ingeleverd of ontwikkelingsmogelijkheden worden beperkt. Over het vermeende gebrek aan communicatie stelt de wethouder dat er een 'open participatietraject' is geweest en er open avonden zijn gehouden over het landschapsplan.


Tijdens de commissievergadering bleek dat de raad en de agrarische sector daar geen genoegen mee nemen. Maar liefst acht insprekers gaven hun, veelal zeer kritische, zienswijze op het plan.

'Zoveel insprekers is ongekend voor de gemeente', zegt Sander Fisser namens LTO Noord-afdeling Achterhoek Oost, zelf een van de insprekers. 'Dat maakte wel indruk. Het mooie was dat niet alleen vanuit de sector, maar ook vanuit de natuurhoek het gebrek aan burgerparticipatie werd benoemd.'


Zorgen gebagatelliseerd

Fisser verwacht op korte termijn te worden uitgenodigd om samen met andere partijen om tafel te gaan over het proces van het landschapsplan. 'In mijn inspraak heb ik aangegeven dat de gemeente de zorgen over de landschapsvisie bagatelliseert. Ze zeggen: de plannen lagen er al, dat weet je toch? Maar een tekening is één, deze visie is twee.'

Er is volgens Fisser te weinig geluisterd naar grondeigenaren in de Groene Ontwikkelingszone. 'De gemeente heeft het over participatie, maar als puntje bij paaltje komt, blijkt alles al in kannen en kruiken.'


Protestactie

Tientallen boeren hielden vorige week al een protestactie bij het gemeentehuis in Gendringen. Daar spraken zij kort met wethouder Ankersmit. De gemeenteraad bleek niet ongevoelig voor de massale kritiek op het landschapsplan en toonde zich eveneens ontevreden over de werkwijze van de wethouder.

Alle raadsfracties willen dat Ankersmit de opmerkingen van insprekers en commissieleden meeneemt in haar beraadslagingen om tot een verbeterde versie van de landschapsvisie te komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer