Theatervoorstelling met input van Twentse boeren

Platform Stil Leed Hof van Twente en Toneelgroep Jan Vos werken aan een theaterproductie over het wel en wee op het platteland. Om inspiratie op te doen, werden recent drie keukentafelgesprekken gehouden.

Theatervoorstelling+met+input+van+Twentse+boeren
© Huisman Media

'De schrijver en de regisseur van het stuk hebben er een mooi breed palet gekregen aan facetten van het plattelandsleven', zegt Wilco Pasman. Hij is als beleidsmedewerker plattelandsontwikkeling bij de gemeente Hof van Twente nauw betrokken bij de totstandkoming van de productie.

'Het waren hele wisselende gesprekken, afhankelijk van wat ter sprake kwam en wie er waren. Tijdens de eerste avond lag de focus op het ondernemerschap, tijdens de tweede ging het met name over regelgeving en bij de derde bijeenkomst lag de focus op de markt', zegt Pasman. 'De essentie van alle gesprekken was: hoe ga je als mens om met wat er op je afkomt?'

Op boerenerven

Met de input die zij hebben gekregen, gaan de theatermakers aan de slag. Dat moet medio 2020 resulteren in een voorstelling die een keer of twintig gaat worden opgevoerd. Pasman: 'Sowieso tien keer in de gemeente Hof van Twente, en we zouden het ook graag opvoeren in andere regio's binnen de provincie. En telkens op locatie. Niet in theaters, maar op boerenerven of in stallen.'

De voorstelling is bedoeld om de overeenkomsten zichtbaar te maken tussen het boerenleven en het leven van andere mensen. De vraag die centraal staat: zijn ze in het licht van de grote maatschappelijke veranderingen misschien meer lotgenoten dan ze denken?

Hulp bieden

Platform Stil Leed werkt sinds 2015 aan een betere signalering van problemen op boerderijen en andere bedrijven in het buitengebied in Hof van Twente. Met individuele ondersteuning en bijeenkomsten en workshops voor erfbetreders probeert het platform mensen sneller hulp te bieden. Met de theatervoorstelling hoopt het platform naast boeren ook andere bevolkingsgroepen te bereiken.

Pasman: 'De problemen van boeren staan niet op zichzelf. Daarom willen we graag ook de verbinding leggen met de samenleving. Theater leent zich daar bij uitstek voor. Het is ook de kracht van de voorstellingen van Jan Vos, waarin actuele thema's worden vertaald naar persoonlijke verhalen waarin iedereen zich kan herkennen.'

Confrontatie

De theatervoorstelling, waarvoor Jan Veldman de tekst gaat schrijven, draait om de confrontatie tussen een boer en een journaliste. Ze ontdekken gaandeweg dat ze beiden op een dood punt in hun leven zijn aanbeland. Er moet iets gebeuren om de boel weer vlot te trekken, maar wat? Zo staan ze volgens regisseur Jeroen van den Berg symbool voor de grote wereld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer