Theaterregisseur: 'Boeren worden klemgezet, dat wil ik voelbaar maken'

Theaterorganisatie Karavaan komt in september met de voorstelling Kiem, een boerendrama over de maakbaarheid van het leven. Het stuk wordt gespeeld tussen de aardappelen op een akkerbouwbedrijf in Schermerhorn. Jos van Kan is de regisseur.

Theaterregisseur%3A+%27Boeren+worden+klemgezet%2C+dat+wil+ik+voelbaar+maken%27
© Karavaan

U regisseerde eerder Maalkop, dat zestig keer op boerenbedrijven werd opgevoerd. Wat voor fascinatie heeft u met de sector?

'Ik ben opgegroeid in het Noord-Brabantse dorp Someren-Eind. Ik heb als kind vleeskalveren verzorgd en de ballen van biggen weggesneden. Dat vond ik toen normaal. Mijn liefde voor het boerenbedrijf is groot.'

Kunnen burgers en politici wel goed met boeren praten?

Jos van Kan, regisseur van theatervoorstelling Kiem

Waarom heeft u voor een akkerbouwbedrijf als theaterlocatie gekozen?

'Niet alleen veehouders zitten in een economische wurggreep, ook akkerbouwers. Dat is vaak onderbelicht, terwijl zij heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening.

'Daarbij gaat het niet alleen om economische, maar ook ethische vragen. We willen het uiterste halen uit onze gewassen. Maar er moet iets veranderen, er staat iets te gebeuren. En niemand heeft de oplossing.'


In de voorstelling komt een zwangere vrouw naar de boer toe. Wat wilt u met deze ontmoeting duidelijk maken?

'De boer en de vrouw gaan een diepgaand en emotionerend gesprek met elkaar aan. Dat is essentieel in deze problematiek. Hoe kunnen we praten met elkaar? Kunnen burgers en politici wel goed met boeren praten? Blijkbaar niet altijd, want anders zou er niet een ongelooflijke woede zijn ontstaan.

'Deze boer en de hem onbekende vrouw proberen het, want ze zijn nieuwsgierig naar elkaar. Nieuwsgierigheid en respect zijn de start van een echt gesprek.'


In hoeverre heeft u gesprekken met boeren gehad over het stuk?

'Ik ben met het ministerie van LNV gaan praten, maar natuurlijk betrek ik ook boeren uit verschillende groeperingen bij de ontwikkeling van het theaterstuk. Naar de voorstellingen van Karavaan komen veel boeren kijken. Ze voelen zich gerespecteerd en begrepen.'


Wordt dit theaterstuk net als Maalkop ook in andere gebieden opgevoerd?

'Daar zijn we wel mee bezig. Net als in Maalkop hoop ik dat een emotionele snaar wordt geraakt. Wanneer een appel wordt gedaan op het moraal, kun je niet de kop in het zand blijven steken. Aan de andere kant worden boeren klemgezet, de duimschroeven worden aangedraaid. Dat is zo onethisch. Dat wil ik voelbaar maken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer