Troonrede met oog voor duurzame economie

De grote veranderingen die nodig zijn voor het leefbaar houden van Nederland voor volgende generaties vragen een vooruitziend blik. 'Schone lucht en nieuwe vormen van energie kunnen hand in hand gaan met duurzame landbouw, schone mobiliteit en kansen voor een innovatief bedrijfsleven.'

Troonrede+met+oog+voor+duurzame+economie
© Dirk Hol

Dat zei koning Willem-Alexander dinsdag tijdens de Troonrede in de Ridderzaal. De koning las voor de zevende keer de Troonrede voor, het is de tweede namens het kabinet-Rutte III.

De koning doelde onder meer op het klimaatakkoord dat hij vergeleek met de bouw van de Afsluitdijk en de Deltawerken. Ook deze zijn aangelegd om Nederland op de lange termijn veilig te houden. 'De keuze voor een klimaatneutraal Nederland in 2050 is even noodzakelijk en even kansrijk.'

Doelen klimaatakkoord

Het kabinet wil dat de doelen van het klimaatakkoord worden gehaald en dat de rekening eerlijk wordt verdeeld en niet alles ineens anders hoeft. Voor de industrie komt er een CO2-heffing. Huishoudens worden in staat gesteld de energietransitie stap voor stap mee te maken. De energiebelasting daalt en er komt een warmtefonds als stimulans voor huiseigenaren om te investeren in klimaatmaatregelen.

Een aantal concrete plannen voor de korte termijn komt boven op het regeerakkoord, zo deelt het kabinet mee. Een nieuw urgent vraagstuk is het stikstofdossier dat vraagt om een nieuwe aanpak. Een ander voorbeeld is de noodzaak om sneller en meer woningen te kunnen bouwen voor starters en middeninkomens. De regering gaat onder meer de woningbouw een impuls geven.

Onzekerheden

De Troonrede van 2019 had een grote economische paragraaf. Het kabinet ziet goede vooruitzichten voor volgend jaar. Voor de periode daarna zijn de verwachtingen somberder. De oplopende handelsconflicten in de wereld en de aanstaande brexit zorgen voor onzekerheden over de economische groei.

De koning kondigde aan dat het kabinet begin 2020 komt met een investeringsfonds voor grote investeringen in onder meer de kenniseconomie en de infrastructuur. Deze investeringen moeten een fundament leggen voor de toekomst van Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
 • Maandag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer