LandvanWaarde: 'Fondsen voor structurele beloning duurzaamheid'

Salland - Ruim dertig agrarische bedrijven in Salland-Noord, verenigd in LandvanWaarde, overhandigden recent een projectvoorstel aan landbouwgedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP). Raadsvoorzitter Ellis Lugtenberg zegt dat ze een stap verder willen gaan qua duurzaamheid, maar dat andere partijen moeten zorgen voor een structurele beloning.

LandvanWaarde%3A+%27Fondsen+voor+structurele+beloning+duurzaamheid%27
© Ruud Ploeg

Dit initiatief komt echt van onderaf. Waarom doen jullie dit?

'Boeren hebben de sleutel in handen om biodiversiteit en andere duurzaamheidsthema's als water, stikstof en CO2 aan te pakken. De drive van boeren om hiermee bezig te gaan is er heel erg, maar er moeten een hoop hobbels worden genomen om daarvoor te worden beloond.

Boeren willen bezig gaan met duurzaamheid, maar er moeten een hoop hobbels worden genomen om ervoor te worden beloond

Ellis Lugtenberg, raadsvoorzitter LandvanWaarde

'Daarom doen wij nu een bod dat aansluit op de vraag vanuit de maatschappij. Daarmee laten we zien dat we wel willen, maar dat er ook elders beweging moet komen. Er moeten fondsen komen voor een structurele beloning.'


Welke partijen moeten zich aan de New Deal gaan verbinden?

'Sowieso de partijen die al in LandvanWaarde zitten, onder meer overheden en Landschap Overijssel. Ons projectvoorstel is ook omarmd door het project Salland Deal. Het doel is om bottom-up te worden ondersteund door de samenleving, dus ook door burgers en commerciële bedrijven.

'Het wordt een kwestie van de lange adem, maar we willen echt een structuur gaan bouwen waarin duurzaamheidsresultaten kunnen worden behaald, met een verdienmodel.

'Als boeren hebben we nooit anders gedaan dan voedsel produceren, maar de manier waarop verandert wel telkens. In het verleden ging het vooral om voldoende voedsel maken, nu voegen we met de natuur een andere waarde toe.'


Welke rol kan de provincie spelen?

'Van de provincie verwachten we diverse rollen. Belangrijk is dat Ten Bolscher ja heeft gezegd tegen deze gebiedsgericht werkwijze. En dat hij een kwartiermaker levert om te helpen deze structuur vorm te geven.
'Verder kan de provincie lobbyen om te zorgen dat regelingen en potjes naar Salland toekomen. Op 23 april gaan we nader in gesprek met de gedeputeerde.'


Het model moet ook uitrolbaar zijn naar andere regio's.

'Wij geven met ons bod handen en voeten aan het gebiedsgericht werken waar provincies momenteel zoekende in zijn. We proberen een basisstructuur neer te zetten die als voorbeeld moet dienen voor andere regio's. Niet alles zal meteen goed gaan, maar daar leren we van.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer