CDA-leden roepen op landbouwgrond te behouden bij stikstofaanpak

De CDA-leden willen nadrukkelijk dat landbouwgrond voor boeren en tuinders blijft behouden bij de stikstofaanpak. Ook vinden ze dat de reductie van ammoniakemissie op de bedrijven door innovatie moet worden ondersteund. De CDA-leden hebben zaterdag een resolutie aangenomen van die strekking tijdens het partijcongres.

CDA%2Dleden+roepen+op+landbouwgrond+te+behouden+bij+stikstofaanpak
© ANP

Het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA en de Tweede Kamerfractie presenteerden in juli de nota 'Perspectief voor boeren'. Daarin staat hoe de partij de agrarische sector toekomstbestendig wil maken. De leden geven nu aan dat zij een rechtvaardig stikstofbeleid onvoldoende naar voren vinden komen in deze nota. Daarom dienden enkele leden een resolutie in die voldoende steun kreeg.


De resolutie voor het CDA-stikstofbeleid is ingediend door CDA Veendam-Wildervank. Zij concluderen onder meer dat het met zwalkend overheidsbeleid niet mogelijk is om agrarische bedrijven te moderniseren en bij de tijd te brengen met een optimale stikstofreductie.Ook vinden ze dat er een ruimhartige compensatie moet komen voor boeren die willen stoppen en ze pleiten voor verlaging van de investeringsopgave voor boeren die door willen gaan. 'Met de blijvers kunnen we het stikstofprobleem aanpakken.'


Verdienmodel

De partijleden benadrukken in de resolutie ook dat het verdienmodel voor boeren meer aandacht vraagt. Dit zal in beleid moeten worden vormgegeven. Zowel bij inkoop als bij verkoop van agrarische producten. Anderzijds is het agrarisch landschaps- en natuurbeheer voor langere termijn, met goede vergoeding ook belangrijk.

CDA-leden uitten tijdens het partijcongres harde kritiek op de partijtop, maar deelden ook complimenten uit. Tijdens een vragensessie met interim-partijvoorzitter Marnix van Rij en Liesbeth Spies eisten veel leden tekst en uitleg over het handelen van de partij in de afgelopen periode. Een deel van de CDA'ers sprak ook waardering uit voor het werk van de partijtop. De leden gaven ook aan boeren belangrijk te vinden. Een opmerking over het behoud van boeren kon op luid applaus rekenen uit de zaal.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer