Overijssel onderzoekt vergunning voor provinciale pachtgrond

Provincie Overijssel gaat bekijken of het mogelijk is om gebruikers van provinciale pachtgronden te verplichten om een vergunning voor beweiden en bemesten aan te vragen.

Overijssel+onderzoekt+vergunning+voor+provinciale+pachtgrond
© Han Reindsen

Dat bleek woensdag tijdens een debat in de landbouwcommissie van Provinciale Staten van Overijssel. De fracties van de PVV, SP en Mooi Overijssel hadden een verzoek ingediend om van gedachten te wisselen over de recente uitspraak van de rechtbank Overijssel dat de provincie moet handhaven op een boerenbedrijf dat zonder vergunning beweidt en bemest.

De provincie ging in beroep tegen deze uitspraak en nam op verzoek van de rechtbank ook een herzien besluit. De conclusie bleef dat beweiden en bemesten niet vergunningplichtig zijn en dat het handhavingsverzoek opnieuw wordt afgewezen. Die besluiten konden op goedkeuring rekenen van meerdere Statenfracties.


Buitenproportioneel

'Milieuclubs halen alles uit de kast om boeren uit Overijssel te laten verdwijnen. We zijn blij met het beroep', zegt Jeanet Nijhof (PVV). Wim Tutert (VVD) steunt het besluit ook. 'Uiteraard respecteren we de rechtstaat, maar zolang we niet aan het einde van de juridische procedure zijn, vinden we handhaven buitenproportioneel.'


Gedeputeerde Tijs de Bree (PvdA) stelt wel dat handhaven op de vergunning een bevoegdheid van het provinciebestuur is en geen politieke afweging. 'Daar gaan de Staten niet over. Dit is in wetgeving vastgelegd. Maar als college hebben we ons op het standpunt gesteld dat het onevenredig is om te handhaven op iets waarvoor überhaupt geen mogelijkheid was om een vergunning voor aan te vragen.'


Proefballonnetje

Ook Statenlid Luuk Folkerts (Partij voor de Dieren) zegt die onredelijkheid te zien, maar liet tijdens het debat wel een proefballonnetje op over provinciale pachtgronden. Overijssel heeft in totaal zo'n 2.050 ha pachtgrond met een agrarische bestemming.

'Je kunt bedrijven misschien geen verwijt maken, maar we hebben ook onze eigen pachtgronden. Kan de stap voor een vergunning voor beweiden en bemesten wel worden gemaakt voor onze eigen gronden? Volgens mij kan het, want we hebben allemaal korte pachtcontracten en bij elk nieuw contract kan worden besloten in welke mate beweiden en bemesten worden toegestaan.'

Bree zegt dat het goed is om die gedachte mee te nemen in het beleid over hoe om te gaan met die contracten. 'We zouden in beeld moeten brengen welke bijdrage aan het stikstofprobleem dat kan leveren.' Veel meer kan hij er niet over zeggen. 'Het moet dan namelijk om specifieke locaties dicht bij natuurgebieden gaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer