Overijssel in beroep tegen uitspraak over beweiden en bemesten

Provincie Overijssel gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter die bepaalt dat de provincie moet handhaven op een boerenbedrijf dat zonder vergunning beweidt en bemest.

Overijssel+in+beroep+tegen+uitspraak+over+beweiden+en+bemesten
© Jan Anninga

Gedeputeerde Staten zijn van mening dat handhaving onredelijk is omdat het bedrijf geen verwijt kan worden gemaakt. Het bedrijf heeft vertrouwd op de wettelijke vrijstelling voor beweiden en bemesten. Op de datum dat de Natura 2000-gebieden werden aangewezen (1994) waren de betreffende percelen al agrarisch in gebruik. GS vindt dat het beweiden en bemesten als ‘bestaand gebruik’ is vrijgesteld van de vergunningplicht.

Op 29 juli dit jaar besloot de rechtbank Overijssel milieuactiegroep MOB in het gelijk te stellen in een zaak tegen de provincie, met een boerenbedrijf in Scheerwolde als inzet. MOB wil dat Overijssel handhavend optreedt bij boeren die met hun bedrijf dicht bij stikstofgevoelige natuur zitten, omdat zij volgens MOB met het beweiden en bemesten aan de achteruitgang van die natuur bijdragen.


Jurisprudentie

Het standpunt van GS is dat er in vergelijking met de referentiesituatie geen significante toename van stikstofdepositie optreedt. De eis die de rechtbank daaraan toevoegt – dat moet worden aangetoond dat beweiden en bemesten sinds 1994 onafgebroken en op dezelfde manier, als één-en-hetzelfde-project plaatsvindt – geldt volgens GS niet, gelet op recente jurisprudentie over intern salderen. Aan die rechtspraak gaat de Rechtbank in haar uitspraak voorbij, stelt de provincie.

Tegelijk besluiten GS dat het eerdere besluit in deze zaak wordt herzien. Daarmee komen ze tegemoet aan de uitspraak van de Rechtbank. De conclusie blijft dat beweiden en bemesten niet vergunningplichtig is, en dat het handhavingsverzoek door MOB, dat de aanleiding was voor deze procedures, opnieuw wordt afgewezen. Dat nieuwe besluit zal worden betrokken in de procedure van het hoger beroep.

Het hoger beroep wordt ingediend bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.


Kamervragen

Ondertussen is er nog geen antwoord op een tweetal sets Kamervragen over de kwestie. Zowel Derk Boswijk (CDA) als Thom van Campen (VVD) had naar aanleiding van de gerechtelijke uitspraak vragen gesteld aan minister Schouten van LNV.

Boswijk wil onder meer weten hoe de minister tegen de uitspraak aankijkt. Schouten heeft eerder aangegeven dat zij bemesten en beweiden vergunningvrij wil houden. Boswijk wil weten of ze nog steeds vindt dat er geen vergunningplicht moet komen. Ook wil hij weten of er al een oplossingsrichting is om beweiden en bemesten vergunningvrij te houden.

Boswijk noemde de gang van zaken eerder onbegrijpelijk. ‘Nog meer bureaucratie, waarschijnlijk ook legeskosten om iets wat we allemaal graag willen, meer weidegang, mogelijk te maken. Dit slaat natuurlijk nergens op.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer