Verkenning naar betere verdeling natuurgeld

Landbouwminister Carola Schouten gaat op verzoek van het CDA verkennen of bij pachtgronden een andere verdeling van gelden voor agrarisch natuurbeheer mogelijk is.

Verkenning+naar+betere+verdeling+natuurgeld
© Dirk Hol

CDA-Kamerlid Derk Boswijk stelde donderdagavond tijdens een landbouwdebat dat vergoedingen voor agrarisch natuurbeheer vaak terechtkomen bij terreinbeherende organisaties (TBO's). Dit zijn in veel gevallen natuurorganisaties die gronden verpachten aan boeren. Die doen daar het werkelijke natuurbeheer, terwijl de TBO'S de vergoeding daarvoor opstrijken, aldus Boswijk.

In zijn voorstel moet een herverdeling van de beheersgelden leiden tot een beter verdienmodel. Daardoor wordt het voor boeren aantrekkelijker om aan natuurbeheer te doen. De minister noemde zijn betoog een interessante gedachte en toonde zich bereid dit verder te verkennen.


Landschapsgrond

De CDA'er oppert in een ander voorstel dat er naast natuur- en landbouwgrond een derde variant – landschapsgrond – moet komen. De agrarische waarde van de rond blijft hierbij behouden. De derde optie zou kunnen gaan gelden voor eventuele bufferzones rondom Natura 2000-gebieden.

Boeren die daar dan het natuurbeheer gaan doen, kunnen dan ook rekenen op de beheersgelden. Schouten wilde dit voorstel niet meteen 'platslaan', maar waarschuwde wel dat een dergelijke constructie zou kunnen stuiten op de Europese regels tegen ongeoorloofde staatssteun.


Botsing

Tijdens het debat was er een opvallende botsing tussen Boswijk en BBB-Kamerlid Caroline van der Plas. De CDA'er reageerde op de kritiek die hij kreeg van Van der Plas op zijn deze week gepresenteerde toekomstvisie op de landbouw. Hij verweet BBB niet te willen bewegen naar een oplossing. Van der Plas doelde op de vele rapporten die boeren het gevoel geven 'wij moeten hier weg'.

Het laatste debat voor het reces en voorlopig laatste debat op het Binnenhof - dat gaat minstens vijf jaar dicht voor een renovatie - zette Schouten aan tot een reflectie op haar ministerschap. Vier jaar geleden was het haar ambitie om partijen 'te verbinden en niet uit elkaar te drijven.' Ze zei dit na de botsing tussen CDA en BBB die haar aan het denken moet hebben gezet.


Breed draagvlak

Na de stemming aan het begin van de nacht kon de minister tevreden terugkijken op het debat. De twee voorstellen van het CDA werden aangenomen, dankzij brede steun op zowel de linker- als de rechterflank. De minister kan nu gaan onderzoeken of er buiten de Kamer draagvlak is voor een herverdeling van de natuurgelden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer