Nauwelijks+nog+residu+van+Chloor+IPC+in+Belgische+aardappelbewaarplaatsen
Nieuws
© Twan Wiermans

Nauwelijks nog residu van Chloor IPC in Belgische aardappelbewaarplaatsen

In 83 procent van de analysemonsters die de Belgische handelskoepel Belgapom afgelopen winter heeft genomen in aardappelbewaarplaatsen, is geen Chloor IPC meer aangetroffen.

Van de meer dan negenhonderd monsters bevatte verder bijna 98 procent minder dan 0,4 milligram per kilo (ppm) Chloor IPC. Dit meldt onderzoeksinstelling PCA deze week in een bericht over de residunormen voor de kiemremmer die vanaf de zomer van 2020 niet meer mag worden toegepast in de Europese Unie.

Vanaf begin september geldt officieel de tijdelijke mrl (t-mrl) van 0,4 ppm. Het is de bedoeling om de mrl de komende jaren geleidelijk terug te brengen tot een detectieniveau van 0,01 ppm. Om de noodzaak van de t-mrl aan te tonen, wil de Europese Commissie regelmatig de aardappelbewaarplaatsen laten analyseren op resten van de werkzame stof chloorprofam.

Reinigingsprotocol

Net als in Nederland is ook in België een reinigingsprotocol opgesteld voor aardappelbewaarplaatsen waar in het verleden Chloor IPC is gebruikt. In dit geval is het opgesteld door brancheorganisatie Belpotato.

Volgens PCA lijken met name de droge reinigingsmethoden, zoals vegen, stofzuigen en het verwijderen van grondresten, het beste resultaat te geven. Na het reinigen is het advies om de bewaarplaatsen goed te luchten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 13°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer