Eurofins Benelux analyseert schoonmaak chloorprofam

Eurofins Food, Feed, Water Benelux heeft een analyse ontwikkeld die uitwijst hoe hoog het gehalte aan chloorprofam nog is en of de schoonmaakwerkzaamheden in de bewaring hun werk hebben gedaan.

Eurofins+Benelux+analyseert+schoonmaak+chloorprofam
© Twan Wiermans

Binnenkort verbiedt de Europese Commissie het gebruik van het kiemremmingsmiddel chloorprofam (CIPC) in alle lidstaten van de Europese Unie. Chloorprofam is een veelgebruikte herbicide voor uien en een groeiregulator tegen het ontkiemen van aardappelen. Uitstel of afstel van het verbod lijkt niet aan de orde.


Daphne van Damme, senior accountmanager bij Eurofins Food, Feed, Water Benelux: 'Van veel van onze klanten horen we dat chloorprofam een efficiënt en goedkoop middel is in vergelijking met alternatieve middelen. Zeker voor de aardappelteelt. Het vinden van een goed alternatief is niet eenvoudig.'


Uitbannen

Daarnaast is het lastig om chloorprofam helemaal uit te bannen. Van Damme: 'Alles in de loods komt in aanraking met chloorprofam. Als telers daarna nieuwe producten opslaat in dezelfde loods, is er grote kans dat die producten worden gecontamineerd met chloorprofam.'

Omdat chloorprofam zo lastig is weg te krijgen, is er een lobby gaande voor een tussentijdse maximale residulimiet (mrl). Ook over uitstel van het verbod wordt nog gesproken. In de Verenigde Staten mogen telers chloorprofam nog wel blijven gebruiken. Ze mogen de producten ook blijven exporteren naar Europese lidstaten, zolang het chloorprofamgehalte in de producten onder de toegestane mrl blijft. Dat zorgt voor discussie in de aardappelsector.


Hele klus

Hoe dan ook zijn acties nodig om contaminatie te voorkomen. Een grondige schoonmaak van een bewaarloods is een hele klus. Chloorprofam kan bijvoorbeeld ook in de poriën van het beton terechtkomen en kan dan nog lang vrijkomen. Diepgaande reiniging is noodzakelijk.

Om aardappeltelers te helpen, heeft Eurofins Food, Feed, Water Benelux een omgevingsonderzoek ontwikkeld. De analyse wijst uit hoe hoog het gehalte aan chloorprofam nog is en of de schoonmaakwerkzaamheden hun werk hebben gedaan. Zo weten telers of chloorprofam nog op andere producten terecht kan komen of niet. De volgende werkdag is het analyseresultaat al beschikbaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer