BO Akkerbouw zet in op sterke ketenaanpak

BO Akkerbouw heeft in coronajaar 2020 samen met andere partijen de handschoen opgepakt om oplossingen te zoeken voor de uitdagingen waar de akkerbouwsector mee is geconfronteerd.

BO+Akkerbouw+zet+in+op+sterke+ketenaanpak
© VidiPhoto

Dat staat in het digitale Jaarverslag 2020 dat BO Akkerbouw deze week publiceert. De organisatie benadrukt dat een sterke ketenaanpak nog nooit zo belangrijk was als in het afgelopen jaar. De akkerbouwsector kreeg niet alleen te maken met de directe gevolgen van de coronacrisis, ook de problematiek rondom PFAS en kiemremming vroegen om een snelle en adequate aanpak.

'Zoals elke keer blijkt, zijn oplossingen alleen mogelijk met een goede samenwerking in de keten', zegt André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw. 'Klimaat, bodem, gewasbescherming en biodiversiteit zijn allemaal ketenvraagstukken voor de sector. Samen met onze leden en met oog voor de grote diversiteit onder akkerbouwers heeft BO Akkerbouw afgelopen jaar bewezen het verschil te kunnen maken voor de sector.'


Overschot van 1 miljard kilo

In het jaarverslag kijkt BO Akkerbouw onder meer terug op de gevolgen van de coronacrisis voor de aardappelsector die kampte met een overschot van 1 miljard kilo. BO Akkerbouw voerde het overleg in de keten en met het ministerie van LNV. Dat resulteerde uiteindelijk binnen vijftig dagen in een compensatieregeling met een omvang van 50 miljoen euro. Uiteindelijk maakten 1.200 telers daarvan gebruik.Verder kregen akkerbouwers te maken met het verbod op het gebruik van chloorprofam. Met Taskforce Kiemremming realiseerde BO Akkerbouw samen met de betrokken leden een tijdelijke Maximale Residu Limiet (mrl). Goede communicatie in de keten zorgde voor deze succesvolle aanpak. Deze is goed werkbaar voor de aardappeltelers.

De PFAS-problematiek die eind 2019 ontstond, raakte de hele akkerbouwketen. BO Akkerbouw heeft het voortouw genomen, waardoor de norm in 2020 in twee stappen is verruimd. Daarmee heeft de sector voldoende ruimte om tarragrond terug te brengen op de akkers.


Verviervoudiging van akkerbouwbijdrage

BO Akkerbouw investeerde in totaal 1,9 miljoen euro in vier nieuwe projecten. Door bijdragen van andere partijen en een verdubbeling door de topsector is de totale waarde van de projecten meer dan 8 miljoen euro. Een ruime verviervoudiging van de bijdrage van akkerbouwers.

Tot slot meldt BO Akkerbouw dat het NAJK vanaf oktober officieel lid is. Daarmee heeft de jongerenorganisatie een volwaardige positie in de algemene ledenvergadering en het bestuur. De leden van BO Akkerbouw zijn nu Agrifirm, Avebe, Cosun, CZAV, Het Comité van Graanhandelaren, LTO Nederland, NAJK, NAO, NAV, Plantum, Van Iperen en Vavi.

Downloads
Jaarverslag-2020

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer