LTO%3A+uitstel+verbod+Chloor+IPC+niet+realistisch
Nieuws
© Haijo Dodde

LTO: uitstel verbod Chloor IPC niet realistisch

Nu pleiten voor een langere toelating van kiemremmer Chloor IPC is volgens Jaap van Wenum van LTO-Akkerbouw niet realistisch. 'We kunnen ons beter focussen op een werkbare tijdelijke maximale residulimiet (mrl) en geen valse verwachtingen wekken.'

Van Wenum reageert op het voorstel van adviesorganisatie Delphy om de toelating van Chloor IPC met één jaar te verlengen. De kiemremmer voor toepassing in de aardappelbewaring mag na dit seizoen niet meer gebruikt worden. Voor Nederland lopen alle opgebruiktermijnen af op uiterlijk 31 augustus.

'Het verbod op Chloor IPC is een Europees besluit. Dat terugdraaien kan juridisch niet. We hebben ons daarom samen met de Nederlandse aardappelketen toegelegd op een soepele overgang naar de periode zonder Chloor IPC', verklaart Van Wenum.

Geschikte alternatieven

Met een soepele overgang doelt de LTO-bestuurder op de zoektocht naar geschikte alternatieven. Verder is de sector druk met het ontwikkelen van protocollen voor de reiniging van bewaarruimten.

Van Wenum: 'Belangrijk is een werkbare tijdelijke mrl voor Chloor IPC. Dat is om ervoor te zorgen dat aardappeltelers met bestaande bewaarschuren de komende jaren niet in de problemen komen met te hoge residugehaltes. Tot de tijdelijke mrl van kracht wordt, geldt de huidige mrl.'

Begrip voor standpunt

In een reactie zegt Paul Hooijman, manager akkerbouw van Delphy, dat hij het standpunt van LTO begrijpt. Maar het voorstel van zijn organisatie geeft volgens hem aan wat leeft in de praktijk.

'Natuurlijk steunen wij de inzet van de sector om te komen tot een verantwoorde aardappelteelt zonder chloor. We vinden ook dat LTO en andere belangenbehartigers daarbij uitstekend werk verrichten', aldus Hooijman.

Uitzonderlijke situatie

Het pleidooi van Delphy voor uitstel van het verbod op Chloor IPC heeft alles te maken met de uitzonderlijke situatie vanwege de coronacrisis, legt Hooijman uit. 'De wereld ziet er anders uit. We vragen Brussel of er niet ergens een beetje ruimte is om de aardappelsector nog een jaar langer te ontzien. Dit treft consumptietelers in heel Europa.'

De nood is hoog bij de aardappeltelers, constateert Hooijman. Uit een enquête van Delphy blijkt dat vooral bedrijven die zich richten op de extra lange bewaring nog forse aanpassingen moeten doen om het verlies van Chloor IPC op te vangen.

Markt instabiel

Hooijman: 'De markt is nu erg instabiel en de risico's van de onzekere afzet liggen veelal bij de telers. Die vragen zich vervolgens af of het wel verstandig is om te investeren in bijvoorbeeld mechanische koeling. De roep bij deze telers om een jaar extra Chloor IPC is dan snel geboren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer