Sector betreurt verlies van Chloor IPC als herbicide

Toelatingshouders hebben bij de Europese herbeoordeling te lang vastgehouden aan de toepassing van Chloor IPC als kiemremmer. Daardoor is uiteindelijk ook de toepassing van het middel als herbicide verloren gegaan.

Sector+betreurt+verlies+van+Chloor+IPC+als+herbicide
© Haijo Dodde

'Zeker met alle nattigheid van dit voorjaar hadden we Chloor IPC voor de onkruidbestrijding in uien nog uitstekend kunnen gebruiken', zegt LTO-bestuurder Dirk Jan Beuling van de vakgroep Akkerbouw. 'En dat geldt voor nog wel meer gewassen. Als het kansrijk is, zouden toelatingshouders wellicht kunnen overwegen om opnieuw een aanvraag voor toelating te doen.'

Beuling besprak vorige week samen met LTO-beleidsmedewerker Peter van 't Westeinde de actualiteiten in de gewasbescherming, tijdens een webinar van de vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente. Ze gingen daarbij in op de beschikbaarheid van middelen en keken terug op de procedure van de Europese herbeoordeling van chloorprofam, de werkzame stof in Chloor IPC.


Te veel focus op kiemremming

'We kunnen wel stellen dat deze herbeoordeling een voorbeeld is van hoe het eigenlijk niet moet', constateert Van 't Westeinde, die namens de vollegrondsgroentesector coördinator effectief middelen- en maatregelenpakket (Cemp) is. 'In het dossier dat de toelatingshouders hiervoor hebben opgebouwd, lag de focus te veel op Chloor IPC als kiemremmer.'


Volgens Van 't Westeinde hebben de toelatingshouders dit achteraf ook toegegeven. 'Maar toen was aan het dossier niks meer te veranderen. De trein voor de herbeoordelingsaanvraag van chloorprofam is gaan rijden en was niet meer te stoppen. Het resultaat was dat de stof op Europees niveau is gesneuveld. Helaas ook als herbicide, terwijl die toepassing eerder steeds als veilig is beoordeeld.'

Als Cemp heeft Van 't Westeinde samen met zijn collega's en de toelatingshouders alleen nog een maximale opgebruik- en aflevertermijn kunnen bewerkstelligen voor Chloor IPC. Als tijdens het webinar wordt gevraagd of een hernieuwde aanvraag reëel is, antwoordt hij: 'Dat is aan de toelatingshouders. Zij hebben de dossiers en zouden dat kunnen doen voor alleen de onkruidtoepassing.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer