Onderzoeker Louis Bolk Instuut: 'Mulchen in stroken geeft grootste winst'

Hoe realiseer je een goede maisopbrengst door niet-kerend te werken zonder glyfosaat? De publiek-private samenwerking (PPS) 'Innovatieve maisteelt' doet hiermee proeven in Gelderland en Drenthe en komt in 2024 met de conclusies.

Onderzoeker+Louis+Bolk+Instuut%3A+%27Mulchen+in+stroken+geeft+grootste+winst%27
© Eigen Foto

De nadruk bij het PPS-project, dat officieel 'Innovatieve maisteelt – op weg naar chemievrij, minder uitspoeling, biodiverser' heet, ligt op een verduurzaming van de maisteelt zonder glyfosaat. Ook al zijn veel toepassingen en machines nog niet optimaal ontwikkeld of praktijkrijp, behandelingen zoals de stroken- en volveldse mulcher laten zien dat er zeker perspectief is, stelt onderzoeker Pieter Struyk van het Louis Bolk Instituut.

'We werken met drie pijlers: mechanisatie, de teelt van mais in een akkerbouwrotatie en in een permanent ondergewas en de teelt van mais in permanent grasland', legt Struyk uit.


Rotatieteelt met mais

Henk Pol uit het Drentse Uffelte is nauw betrokken bij het onderdeel over mechanisatie. 'Pol is als ontwikkelaar van onder andere de strokenfrees een belangrijke partij', zegt Struyk. 'Zo ontwikkelde hij samen met akkerbouwer Geert Lindenhols een zaaimachine waarmee met een vaste tand om de 50 centimeter veldbonen, koolzaad en voederbieten in stroken mais kunnen worden ingezaaid.'

We willen gras behouden, maar ook mais een kans geven

Pieter Struyk, onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut

De machine is ingezet op een demoperceel van Geert Lindenhols in het Drentse Zuidwolde. Hij heeft een gangbaar akkerbouwbedrijf waar maaigewassen als veldbonen en koolzaad worden geteeld voor humane consumptie. Met dezelfde machine zijn bij hem voederbieten, veldbonen, koolzaad en mais in stroken ingezaaid.

'De 20 procent ruimte voor akkerbouwgewassen binnen de derogatie wordt vaak ingevuld door mais. We denken dat er meer voederwaarde, schoner drinkwater en meer biodiversiteit is te halen als je chemievrije mais met niet-kerende grondbewerking toepast in een rotatie met andere voedergewassen', licht Struyk toe.


Maisteelt in grasland

Op een demoperceel van Anne Jan Dunning in het Drentse Ruinerwold ziet Struyk kansrijke behandelingen met maisteelt in grasland. 'We willen het gras in leven houden, maar ook de mais een goede kans geven zonder te spuiten met glyfosaat. Vaak heeft de mais geen schijn van kans door de sterke concurrentie van gras voor vocht en nutriënten.'

De strokenmulcher, die ook ontwikkeld is door Pol, pakt de graszode en 2 tot 3 centimeter van de grond mee en laat strookjes gras tussen de mais staan. De volvelds-mulcher pakt het hele perceel. 'De eerste resultaten zien er goed uit, met name op de delen waar de volveldsmulcher is ingezet', vindt Struyk.


Mais mechanisch onkruidvrij houden

De werking van de machine heeft finetuning nodig en het blijft een uitdaging om de mais mechanisch onkruidvrij te houden in de fase van de groeistart tot het sluiten van het gewas. 'Maar het begin is er', verwoordt Struyk optimistisch.

De onderzoeker heeft hoge verwachtingen van de proef met meerdere rotatiegewassen. Wat betreft de mais in blijvend grasland blijft de sterkte van gras ten opzichte van mais een aandachtspunt, vindt hij. 'Ik zie mogelijkheden met de volveldsmulcher, omdat je dan je gras kwijt bent. Bij de strokenmulcher zorgt juist dat grasstrookje voor winst in biodiversiteit, bodemkwaliteit en uitspoeling.'


Eerste jaar testjaar

Dit eerste jaar wordt vooral gezien als een testjaar, volgend jaar wordt gestart met het daadwerkelijke onderzoek. Voor uitvinder Henk Pol in het Drentse Uffelte komt dit goed uit. In het kader van dit project werd een nieuwe strokenmulcher ingezet, die stroken van 50 centimeter breed mulcht. Hier zit ruimte voor verbetering, zo constateert de uitvinder. 'De volveldsmulcher van Kramer, die al een aantal jaren wordt ingezet, mulcht de zode 4 tot 5 centimeter. Dat geeft een behoorlijk resultaat. Mijn mulcher mulcht niet diep genoeg, zo leert de ervaring. Ik ben alweer aan het testen met een variant die de zode dieper mulcht', vertelt Pol. In beide gevallen is gezaaid met een zaaimachine met een vaste tand en een frees, gevolgd door de zaaiunit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer