Melkveehouder Dunning: 'Bodemleven intact met andere teeltmethoden'

Melkveehouder Anne Jan Dunning in Ruinerwold is positief over de toepassing van de strokenmulcher in het demoperceel van mais in blijvend grasland. Dunning heeft al drie jaar ervaring met niet-kerende grondbewerking en zo min mogelijk toepassing van chemie tijdens de maisoogst.

Melkveehouder+Dunning%3A+%27Bodemleven+intact+met+andere+teeltmethoden%27
© Jacob Melissen

De strokenmulchmachine vernietigt de graswortel een paar centimeter onder de grond, zodat het de grasgroei vertraagt. Het doel is om de groei vier tot zes weken terug te zetten. De grote belemmering bij de teelt van mais in blijvend grasland, is dat het gras na het zaaien van de mais weer snel herstelt en daarbij de jonge maisplantjes verdringt.

'Je wil de graszode intact laten, maar de mais niet te veel concurrentie laten hebben van het gras. Daarmee komen we steeds verder, maar makkelijk is het niet', geeft Dunning aan.

Bij bij de Drentse melkveehouder worden verschillende manieren getest om met weinig of geen chemie de grasmat terug te zetten.


Volveldsmulmachine

Dunning: 'In eerdere proeven deden we dat met een volveldsmulchmachine. De strokenmulcher laat strookjes gras van zo'n 15 centimeter tussen de mais staan. We hopen dat die strookjes helpen om voedingsstoffen en insecten voor het perceel te behouden, maar dat ze weinig concurrentie geven voor de mais. Blijvend voordeel dus voor de biodiversiteit en stikstofuitspoeling, maar wel met een goede maisoogst. En als de mais dicht is, staat de grasgroei ook stil.'

Bij Dunning zijn in de eerste week van mei de prototypes stroken- en volvelds-mulcher ingezet. De mais is op 11 mei met een vastetandzaaimachine gezaaid. Onkruidbehandelingen zijn deels chemisch en deels met de wiedeg gedaan.


Mais komt beter op

'Met het mulchen in stroken blijft zo'n 15 centimeter gras staan tussen de maisrijen. De mais komt beter op wanneer volvelds wordt gemulcht. Die mais staat er nu goed bij', is Dunnings ervaring. 'Wel zie ik meer nachtschade in de mais omdat we in delen van het demoveld geen bespuiting hebben toegepast', legt hij uit.

Dunning experimenteert al langer met het niet-ploegen en het toepassen van zo weinig mogelijk chemie. Hij is ervan overtuigd dat het ploegen er op termijn helemaal uit gaat, net als de toepassing van glyfosaat. 'Ik vind het interessant om te ontdekken hoe je een succesvolle maisteelt hebt zonder te ploegen en zonder de toepassing van chemie. Na aanleiding van de resultaten van de afgelopen jaren heb ik al twee jaar mais geteeld met een niet-kerende grondbewerkingsmachine van Henk Pol. Dat bevalt me goed.'

Dunnings demoperceel is 20 are groot, maar volgens hem groot genoeg om proeven en demo's aan te leggen. 'Als we mais willen blijven telen in Nederland, moeten we op zoek naar andere teeltmethoden om het bodemleven intact te houden. Ik weet dat het bodemleven eronder lijdt als je ploegt. Hetzelfde geldt voor glyfosaat. Het is bewerkelijk om wekelijks te wiedeggen, maar ik vind het de moeite waard om hiermee te experimenteren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer