Milieuclubs starten stikstofprocedures in Noord-Brabant

Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) en vereniging Leefmilieu starten vijftig nieuwe natuurvergunningsprocedures in Noord-Brabant. Zij vechten de stikstofrekenregels aan waarmee het Brabantse provinciebestuur natuurvergunningen wil verlenen voor bestaande boerenbedrijven die zonder de noodzakelijke natuurvergunning zijn uitgebreid.

Milieuclubs+starten+stikstofprocedures+in+Noord%2DBrabant
© Pixabay

Dergelijke procedures waren al gestart in Gelderland, Friesland en Overijssel. De provinciebesturen willen die bedrijven legaliseren op basis van rekensommen waarmee emissietoenames op de ene locatie worden weggestreept tegen emissieafnames op een andere locatie, het salderen.

De twee organisaties stellen met de procedures de schimmige rekenregels aan de kaak op basis waarvan het provinciebestuur de bedrijven een vergunning wil verlenen.


'Werkelijke emissies onduidelijk'

Volgens MOB en vereniging Leefmilieu is het vaak onduidelijk hoeveel stikstofemissies in vergunningen zijn toegestaan en welke emissies in werkelijkheid optreden. Dit laatste speelt vooral in de veehouderij, volgens de twee organisaties de grootste bron van stikstofemissies.


Hierdoor zijn betrouwbare stikstofrekensommen nauwelijks mogelijk, geven MOB en vereniging Leefmilieu aan. Bovendien staan de provincies toe dat met vergunde maar nooit gerealiseerde emissies mogen worden gesaldeerd. Dit speelt bij zowel de industrie als in de agrarische sector, stellen ze.

LTO Nederland is niet blij met deze deze procedures. 'Dit soort juridisch activisme zorgt voor onnodige druk op boerengezinnen. MOB beweerde vorig jaar nog geen rechtszaken tegen deze ondernemers op te starten. Met deze handhavingsverzoeken aan de provincie tonen zij hun ware aard. Het gaat om bedrijven die buiten hun schuld geen passende vergunning hebben en die bij wet de toezegging hebben dat zij die alsnog voor uiterlijk eind 2024 krijgen', stelde Trienke Elshof, portefeuillehouder Platteland en Omgeving bij LTO Nederland eerder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer