Friese CDA en CU: gedeputeerde moet in gesprek met MOB

De Friese Statenfracties van het CDA en ChristenUnie (CU) vragen landbouwgedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP) in gesprek te gaan met de indieners van handhavingsverzoeken voor de PAS-melders. Dit om te voorkomen dat de betreffende bedrijven onnodig met eventuele negatieve gevolgen worden geconfronteerd.

Friese+CDA+en+CU%3A+gedeputeerde+moet+in+gesprek+met+MOB
© Mike Schellart

Vereniging Leefmilieu en Mobilisation for the Environment (MOB) hebben vijftig handhavingsverzoeken ingediend bij provincie Fryslân om te gaan handhaven bij PAS-melders. Dat zijn bedrijven die voor hun activiteiten geen vergunning hoefden aan te vragen, maar konden volstaan met het doen van een (PAS-)melding. Maar door een uitspraak van de Raad van State in 2019 is het Programma Aanpak Stikstof (PAS) vervallen, waardoor deze bedrijven alsnog een vergunning nodig hebben.

Die vergunningen kunnen niet op korte termijn worden verstrekt, omdat er eerst voldoende stikstofruimte moet worden vrijgemaakt. De Tweede Kamer heeft besloten dat de PAS-melders binnen 3 jaar een vergunning moeten krijgen.


Negatieve gevolgen

Het CDA en de ChristenUnie vinden dat de bedrijven waartegen om handhaving is verzocht, niet onnodig moeten worden geconfronteerd met eventuele negatieve gevolgen van handhaving. 'Deze bedrijven hebben te goeder trouw gehandeld en moeten niet in een situatie komen waarin zij onnodig worden benadeeld door de uitspraak van de Raad van State', stelt CDA-Statenlid Anne Schelhaas.

Ook ChristenUnie-Statenlid Wiebo de Vries betreurt de gang van zaken. 'Hoe het stikstofprobleem in Friesland wordt opgelost, weten we nog niet precies. Het is onterecht om bij deze bedrijven te gaan handhaven omdat we daarmee niet verder komen met de brede aanpak stikstof.'

Provincie Fryslân wil per gebied bekijken welke maatregelen nodig zijn om de stikstofproblematiek zo goed mogelijk op te lossen. Daarbij past de Friese aanpak, zoveel mogelijk van onderop en samen. Schelhaas: 'De handhavingsverzoeken passen niet bij deze gebiedsgerichte aanpak en schaden het proces op voorhand.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer