AgruniekRijnvallei: kort gras zorgt voor betere voeropname

Gras kort hakselen is gunstiger, vooral bij gemengd voeren. Het zorgt voor een betere conservering, doordat het gewas gemakkelijker is aan te rijden en er minder lucht in de kuil zit. Ook zorgt het voor een betere opname door de koe.

AgruniekRijnvallei%3A+kort+gras+zorgt+voor+betere+voeropname
© Henk Looij

Dat was een van de boodschappen die de afgelopen weken tijdens de AguniekRijnvallei-ruwvoerteeltdemo's klonken. Tijdens deze avonden kwamen heel wat aspecten over gras aan de orde, zoals mengselkeuze, inkuilmanagement, haksellengte en gewasbescherming.

Zo werden bijvoorbeeld van verschillende grasmengels getallen over de voederwaarde en de verteerbaarheid gedeeld, zodat ondernemers weten wat het best bij hen past.


Constant rantsoen

Ook de haksellengte was een belangrijk aandachtspunt. Zo werd het effect op het rantsoen getoond van gras korter of langer hakselen. 'Naast het aanrijden en de betere opname is het mengen een derde pluspunt. Daarbij verdeelt korter gras zich beter. Hierdoor is het rantsoen constanter, met iedere hap eet de koe hetzelfde voer', weet adviseur Leo Heijdra van AgruniekRijnvallei.

Heijdra merkt dat steeds meer ondernemers aandacht hebben voor de haksellengte. 'Onze adviseurs gaan met de schudbox de boer op om de delen van het rantsoen te onderscheiden. Daarbij zeven ze als het ware het voer. Als het goed is komt het gras dan in de middelste box en wordt het gehakseld op circa 2 centimeter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer