Norm voor gifstof Jakobskruiskruid in de maak

NEN Agrofood werkt aan een norm voor pyrrolizidine alkaloïden in veevoer. Deze gifstof zit onder meer in jakobskruiskruid en slangenkruid en kan vooral via hooi of kuilvoer dieren vergiftigen. Tijdens het beweiden laten veel dieren deze kruiden links liggen.

Norm+voor+gifstof+Jakobskruiskruid+in+de+maak
© Jan van Liere

In normontwerp NEN-EN 17683 is een methode ontwikkeld om te bepalen of pyrrolizidine alkaloïden aanwezig zijn in voer. De norm beschrijft een methode voor de bepaling van pyrrolizidine alkaloïden in voer, aanvullend voer en ruwvoer door middel van de detandemmassaspectrometrie met vloeistofchromatografie (LC-MS/MS)-methode. Daarbij wordt het product eerst opgelost en vervolgens worden de delen gescheiden. Tot slot wordt op basis van het gewicht bepaald hoeveel van welke delen zich in het product bevinden.

De norm is ontwikkeld door het bureau CEN/TC 327 'Animal feeding stuffs: Methods of sampling and analyses' in opdracht van de Europese Commissie. De methode is getest bij compleetvoer voor paarden, bijvoer voor paarden, bijvoer voor knaagdieren, hooi, luzerne en graskuil. Het normontwerp ligt tot 11 september ter inzage.

De gifstof pyrrolizidine alkaloïden zit in een aantal planten. De bekendste is jakobskruiskruid. Deze plant komt onder meer voor in natuurvelden en soms in weiden. Het maaien en voeren van deze planten kan onder andere leiden tot leverschade en zelfs de dood.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer